2 november 2016

minstens 5% winststijging VS in 2017

Analisten komen elk jaar tot dezelfde voorspelling: in het komende jaar zal er 12-13% winstgroei zijn per aandeel.  Dat lukt maar zelden, alleen als de ISM het hele jaar gemiddeld boven 55 staat, de grondstoffenprijzen stijgen,  dan kan het.
In het plaatje an je zien dat bij 2% doormoddergroei, iets dat bijna iedereen voor 2017 voorspelt, net als in 2012, 2013 en 2014 er 5% winstgroei kan zijn. Dat is het top down basisscenario.
Maar het lijkt iets meer te worden. De winstgroei is in 2015 en 2016 aanzienlijk achter gebleven bij die 5%, zo'n 7% per jaar. Dit is vooral toegeschreven aan de lagere olieprijzen. Die leiden tot minder winst in de energiesector en materials, maar ook bij de kapitaalgoederen, omdat de grondstoffensectoren enorme investeerders zijn. In ons boek gaven we al aan dat een daling van de investeringen als % van het BNP dit tien tot twintig keer zo zwaar kan doorwerken in de winstgroei. Dan kom je overigens uit op die 7 tot 8% te lage winstgroei.
De olieprijzen zijn nu hoger dan een jaar geleden en dat zal waarschijnlijk ook in het eerste kwartaal het geval zijn. Er lijkt een beperkt investeringsherstel te komen. Dat wijst op meer dan 5% winstgroei. Niet erg veel meer overigens. 7-8%?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten