11 november 2016

Trumps beleid is geweldig voor de beurzen, hij is de redder van ons pensioenstelsel

Na een hevige schok denk ik na een grondige hersenspoeling ineens heel anders over Trump. Nu Cruijff ons is ontvallen als grote salvator, is er een nieuwe opgestaan: The Donald.
Hij gedraagt zich al twee dagen presidentieel. De markt kijkt ineens niet naar de clown Trump, maar naar zijn beleid. Reflatie, lagere belastingen, grote investeringen in infrastructuur: dat klinkt als muziek in de oren van de markten. Nog even de scherpe kantjes van zijn protectionisme eraf schaven, dan is het geweldig. Voor markten althans, voor de onderklasse is het moeilijk voor te stellen dat ze beter af zijn met hogere prijzen bij Walmart bij lagere uitkeringen zonder Obamacare, met blijvende hindernissen om goed opgeleid te worden.
Trump wilde een hogere rente en hij wordt op zijn wenken bediend via een enorme rentestijging. Hij dacht dat de beurzen met meer dan 10% zouden dalen als hij gekozen zou worden en adviseerde daarom vooraf om je aandelen te verkopen. Buy the dip daarna. Dat was iedereen van plan, maar je kreeg hiervoor slechts enkele minuten de tijd. Iedereen had cash gemaakt voor het geval dat en had de nodige hedges ingebouwd in de portefeuille voor het geval dat. Trump werd gekozen en men zette toch de overtollige cash in.  Men moet de waanzinnige hoeveelheid puts afbouwen.

Misschien moeten we meer van de tactiek van Trump gebruiken: lock her up! Niet Hillary natuurlijk, maar Janet. We moeten zo snel mogelijk van die financiële terrorist af, tenzij ze zich bekeert tot het pad van renteverhoging minstens volgens de eigen ‘dots’.  
Ineens moet ik het opgebouwde pensioengeld dat omgezet moet worden in een lijfrente proberen later tot uitkering te brengen om zo flink te gaan profiteren van de hogere rente. Trump is het Nederlandse pensioenstelsel aan het redden.
Hij zet een streep door het scenario van secular stagnation. Dat is helemaal niet nodig, met meer investeringen in infrastructuur, lagere belastingen en meer animal spirits in het bedrijfsleven kan de groei herstellen tot 3%+ in de VS. Weg met al die sombere verhalen dat de cyclus zo oud is dat een recessie voor de deur staat.

Trump is geweldig, zo denk ik na mijn hersenspoeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten