13 november 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De Trump-Revolutie beheerste de beurzen. Onverwachts won hij, via ragfijn spel in de industriestaten Pennsylvania, Michigan, Ohio en Wisconsin. Cubanen en ouderen brachten Florida binnen. De beurzen die steeds positief hadden gereageerd op de kansen van Hillary daalden niet, maar stegen even onverwachts. Na een zeer korte fikse val in de verkiezingsnacht trad wonderbaarlijk snel een fenomenaal koersherstel op. Beurzen correleerden overigens vanaf het begin van de opkomst van Trump niet met de kansen van Trump. Voorlopig zijn we nog niet uitgedacht over wat Trump betekent voor het wel en wee in de wereld. en de beurzen. Heftige themarotatie (weg met low volatility) en terugtests van lows zijn goed mogelijk. Heil  Trump! De immigratiewebsite van Canada kan het verkeer niet meer aan.

Men vergaf de racistische en andere minpunten van Trump, beoordeelde zijn economisch programma als zeer positief en men hoopt het beste via slechts een minimalistische invoering van protectionisme (een muur bouwen is niet zo erg, de yuan moet maar wat sterker worden (dit is toch niet zo eenvoudig), we moeten maar wat minder Mexicaanse tomaten gaan verorberen). Men zag ineens tot stomme verbazing een vergevingsgezinde, presidentiële Trump. Meer fiscaal stimuleren, lagere belastingen, meer infrastructuur, het gaat erin als Gods woord bij een ouderling voor de beurshandelaren.

Een en ander betekent meer inflatie, meer vraag naar leningen en minder kans op Secular Stagnation. Meer kans op Goldilocks, inflatoire groei en stagflatie. Allemaal scenario’s met een veel hogere rente. Tranen met tuiten op de obligatiemarkt, tranen van vreugde op de aandelenbeurzen en bij de niet langer would be pensionado’s.

Diverse Emerging Markets kregen gevoelige klappen, maar niet China. De dollar werd weer sterk. Olieprijzen gingen daarop omlaag en de goudprijs al helemaal. De koperprijs ging omhoog op geloof in meer groei in de wereld. Een zeer goede week voor cyclische aandelen. De 'republican sweep' plus verwerping 'proposition 61' (voor goedkopere medicijnen) in Californië zorgde voor omhoogvliegende koersen bij biotech.

Er was een beetje economisch nieuws. Het vertrouwen van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf ging iets omhoog volgens NFIB. Yellens Labor Market Conditions index verbeterde. Jolts jop openings hoger. Initial claims voor werkloosheid iets lager. Groothandelsverkopen stegen een beetje, toch meer dan de voorraden. University of Michigan vertrouwen steeg behoorlijk.
De industriële productie steeg mooi in Duitsland en Italië, maar daalde in Frankrijk. Huizenprijzen (Halifax) stegen weer in Engeland (ondanks brexit).

In China steeg de inflatie, zowel voor consumenten als producenten. Valutareserves brokkelen weer harder af. Export viel opnieuw tegen. De verkopen van AliBaba op singles day waren opnieuw fors hoger. Geldgroei blijft hoog met 11,5%, maar kredietgroei lijkt toch wat af te zwakken waardoor in 2017 de economische groei iets gaat afzwakken.
het winstnieuws over het derde kwartaal verbeterde verder, terwijl aan het einde dit meestal afzwakt. Het eindoordeel is dat de winsten over het derde kwartaal meer dan normaal boven de altijd gemanipuleerde verwachting waren en dat de verwachtingen voor het vierde kwartaal te laag lijken voor de afwisseling.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten