20 november 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

Het nieuwe begint er een beetje af te raken van Trump. Hij benoemt akelig rechtse mensen, maar geen protectionisme voorlopig, geen kwaad woord over de NAVO, alleen maar criminele illegalen worden gedeporteerd etc. Een beetje verdere stijging van aandelen en rente, dividendaandelen eindelijk niet omlaag. Airlines flink omhoog op belangstelling van Buffett, een erkend hater van de sector. Semiconductors omhoog. energie omhoog. Banken omhoog. Cyclische aandelen en small caps winnen

Het economisch nieuws van de afgelopen week was sterk: 'strong patch'
 0,8% stijging van de detailhandelsverkopen met opwaartse herziening van vorige maand. Controleverkopen die groei consumptie grotendeels bepalen ook +0,8%.
Surveys voor industrie waren sterk: Empire Survey omhoog, Phillyfed omlaag maar de onderdelen die zwaar correleren met ISM omhoog.
Producentenprijzen stegen minder dan verwacht of daalden zelfs. Voorraden +0,1% bij 0,2% hogere verkopen.
Geen groei industriële productie (een tegenvaller) door lagere productie nutsbedrijven in het record hete oktober.
Initial claims voor werkloosheid record laag, continuing claims eveneens scherp omlaag.
Housing starts enorm omhoog (25%), NAHBMI survey vooruitzichten volgens huizenbouwers stabiel op hoog niveau. Hypotheekaanvragen sterk omlaag door hogere rente.
Inflatie +0,3% vorige maand, maar kerninflatie slechts +0,1%.

In Europa bleef er deflatie in Italië, in andere landen 0% (Fankrijk) of inflatie net boven nul versus vorige maand. In Duitsland steeg ZEW expectations flink. Producentenprijzen daalden.
In het VK nam de inflatie af van 1% naar 0,9%.

Buitenlanders kochten weer Japanse aandelen na die flink gedumpt te hebben. De yen is overtuigend verzwakt en dat maakt de Japanse beurs weer een winnaar.

Poetin dumpte minister van economische zaken voor corruptie.
In Frankrijk stemmen linkse kiezers mee bij de kandidaat voor centrum rechts omdat ze geen enkel vertrouwen hebben in de kandidaat van links en vooral ter voorkoming van winst van LePen.
Renzi zou aftreden na verwerping referendum op 4 december (46% kans dat Renzi wint volgens wedkantoren), maar zijn partij zou dan doorregeren. Dan krijgt Oostenrijk de kans een populist te kiezen die eventueel een referendum over Europa zou gaan uitschrijven.

De OPEC straalt verdeeldheid uit, maar misschien wordt er toch tot een productiebeperking van betekenis besloten. De olieprijs steeg zelfs op hogere voorraden in de VS, maar het uitzonderlijk warme weer lijkt even voorbij.

Yellen had haar HH-testimony. Dit vond men volkomen onbelangrijk (dat was vroeger wel anders) en ze suggereerde de rente in december te verhogen (nu 90%+ ingeprijsd) en dat het beter gaat met de Amerikaanse economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten