8 november 2016

nog wat kanttekeningen bij de Amerikaanse verkiezingen

Nu de FBI tot de orde is geroepen en moest buigen voor de gevestigde orde om Hillary niette vervolgen, lijkt Hillary volges de polls te moeten gaan winnen. Het systeem van kiesmannen per staat is nu gunstig voor de democraten.
Ik heb al eerder geschreven dat trump gaat verliezen omdat oma Annie echt niet op Trump gaat stemmen. Er blijkt nog een belangrijke factor te zijn: Trump heeft de hispanics voldoende beledigd om ze en masse naar de stembus te krijgen om Hillary te laten winnen. De swingstate Nevada lijkt bijna zeker Hillary te gaan kiezen. Dat zou dus ook in Florida te gebeuren en zonder Florida kan Trump niet winnen volgens alle analyses.
Natuurlijk is er de shy facto, dat mensen niet durven te zeggen dat ze op Trump stemmen en boze witte mannen die nooit stemden maar nu een idool hebben gevonden in Trump. Michigan kan naar Trump gaan. De absolute verrassing lijkt mogelijk, zoals bij brexit. Ik geloof hier niet zo in. De wedkantoren zitten volkomen scheef als Trump wint, dit hoort te zorgen dat de kansen van Trump overprisd moeten worden. En Predictit geeft 80% kans aan Hillary.

Trump is een geweldig breekijzer, maar te gevaarlijk. Hij is de circusdirecteur van de 21ste eeuw. Hij ging in de jaren 90 niet failliet omdat onroerend goed met de naam Trump erop meer waard is. Heel knap, maar zijn aandeelhouders en financiers verloren veel geld. Hij zal meedogenloos zijn tegenstanders vertrappen. Hij heeft niets in zijn verkiezingsprogramma staan om armoede te bestrijden (sommige republikeinen doen dit wel zoals Paul Ryan, maar dit is natuurlijk vooral het terrein voor de democraten).
Hillary's c.v. laat zien dat vrouwen het moeilijk hebben om president te worden. Ze moest Bill steunen, terwijl ze zelf de betere kandidaat was.Alleen daarom moet een vrouw tot president gekozen te worden. Dan moet ze het natuurlijk wel goed doen en dat gaat niet meevallen als er een recessie komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten