6 november 2016

Overpeinzingen: het wil maar niet met de winsten, kan dit voldoende verbeteren voor een betere beurs bij een FED die alleen maar praat over gematigd verhogen van de rente?

De laatste negen dagen zitten de beurzen met de Amerikaanse verkiezingen in de maag. Aanvankelijk ging de beurs (S& P)  iets omhoog om uiteindelijk 9 dagen achter elkaar in de min te sluiten, iets dat al 36 jaar niet gebeurd was. Nog geen 4% koersdaling, maar toch een signaal dat de markt oversold is. Idem voor de put/call ratio en de inverse curve voor de VIX, het aantal bulls versus bears, bijna ook voor % S&P beneden 50 daags gemiddelde. Per saldo genoeg om te geloven in een relief rally na de verkiezingen, aannemend dat het congress republikeins blijft en Hillary wint en men niet verzandt in eindeloze hertellingen in Florida, North Carolina, New Hampshire, Ohio, Nevada etc.
Al twee jaar lang gaat het niet best met de winsten. Door de lagere olieprijzen en daardoor lagere investeringen, lagere wereldhandel, wegvallen van productiviteitsgroei (er was wel herstel tot 3,1% in het derde kwartaal)  vielen winsten en economische groei tegen. De lage nominale groei van het BNP en de iets hogere loongroei werken tegen.

Wat zegt de bull:
-De monetaire cyclus is nog positief voor aandelen, maar niet meer voor obligaties. Wees niet te bang voor kleine rentestijging, tot 4% hoeft dit geen reden te zijn voor slechte aandleenbeurzen.
-De kans op een recessie in de VS op korte termijn is bijzonder laag. Begin van het jaar schatte men de kansen op een recessie binnen een jaar hoger in. Dit lijkt onvoldoende verwerkt in de koersen.

-Het herstel van de olieprijs, China werken nu mee. D.w.z. herstel wereldhandel en groei in Emerging Markets (ook belangrijk voor winstgroei in Europa).

-Na een tijdje wat minder goed nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt laat Ritholtz http://ritholtz.com/2016/10/optimistic-bet-housing/ ons de moed erin houden. Millennials lijken ineens het ouderlijke nest te gaan verlaten, kopers moeten gaan bouwen vanwege het te lage aanbod, wachten is gevaarlijk vanwege de stijgende hypotheekrente, er is weer loonstijging en huurstijging.
-De ISM manufacturing stijgt, de bezetinsgraad in de VS lijkt te gaan stijgen. Samen met wat andere tekenen betekent dit een schoorvoetend herstel van de investeringsgroei.
Dit is enorm belangrijk voor winstgroei. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten