17 september 2010

Drie elf

Drie elf, het is weer wat anders dan 9/11, 9/15 of 9/17, maar dat is waar men in pensioenland/ bij ons aan de desk over praat.
3,11% is de rente voor 30-jaars swapsrente vanmorgen en dat bepaalt of pensioenfondsen insolvabel geacht worden. Pensioenfondsen verliezen sinds 1 september geld als water op hun langlopende rentebeleggingen, maar we praten ons in het hoofd dat ze nu rijker zijn. In dit tempo van rentestijging is de pensioenkrach zo voorbij. Extra hulp is dat deze rentestijging gepaard gaat met stijging van de aandelenkoersen en andere risicovolle beleggingen.
Heel wat beter dan twee zesenvijftig (rente 30 jaars renteswaps eind augustus) . Toen waren de verplichtingen 7% meer waard dan nu. Bijna niets is tegenwoordig volatieler dan de waarde van de verplichtingen en dat voor de bepaling van pensioenuitkeringen op zeer lange termijn. Deze manier van waarderen betekent dat alle aandacht op de waan van de dag gericht dient te zijn, niet op de lange termijn.

Bij een advies dat de rente op 3-3,5% te laag is, zoals we gegeven hebben, hoor je mee te nemen hoe lang een pensioenfonds een andere rentebeweging kan dragen. Vroeger was dit jaren, nu is het enkele weken. Je moet met je adviezen voor de lange termijn binnen enkele weken gelijk krijgen, anders zwaait er wat. Als je pas gelijk krijgt over een periode van zes tot twaalf maanden is dat dus een te gevaarlijk advies in de huidige tijd. Donneriaanse gesels gaan je dan treffen, omdat je de wijsheid van de markt in twijfel trekt door een visie te geven (of nog erger: op een visie te handelen). Ons advies was dus eigenlijk te gevaarlijk geworden, omdat pensioenfondsen nog maar een horizon van enkele dagen horen te hebben volgens de huidige boekhoudsystematiek.
Ik zou haast durven te zeggen dat dit waarderingssysteem van pensioenverplichtingen niet het meest wenselijke en stabiele systeem is dat je kunt bedenken.
O jee, de rente daalt vanmiddag ineens naar drie nultwee. De pensioencrash is ineens weer circa 1,5% ( de waardestijging van de verplichtingen sinds vanmorgen) dieper dan vanmorgen, wat moet dat volgende week worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten