10 september 2010

Hosanna, de kredietcrisis is bijna weg

Vandaag stond in het FD een analyse van Bartjens over het opnieuw in de etalage zetten van de Hema: Hosanna is terug.
Bartjens verbaasde zich erover dat de hema, pas drie jaar in bezit van private equity weer verkocht werd. Zo iets doet privat Equity pas als er 100% op verdiend kan worden en dat lijkt nu een onmogelijke opgave. Drie jaar geleden kon je ruime financiering krijgen van wilde plannen (bij de Hema: 300 miljoen eigen geld plus 800 miljoen euro krediet), nu niet meer. Daarom was hema tot voor kort maar zes keer de EBITDA waard (netto waarde plus schuldenlast).
Nu ineeens is Hosanna terug en kun je weer volop krediet krijgen om zaken als de hema over te nemen. Je kunt gewoon weer 800 miljoen krediet krijgen als je zelf 800 miljoen eigen vermogen op tafel legt. Je kunt je dus weer te pletter financieren. dat ontlokte Bartjens de titel van zijn column: Hosanna is terug.
De waarde van de Hema is plotseling naar 10* EBITDA gestegen.
De overnamemachine is weer flink op gang gekomen en dat blijft nog wel even zo.
Dit soort overnames betekenen dat de kredietcrisis zijn tanden heeft verloren. Er zijn zo veel beleggers die obligaties willen kopen die iets meer opbrengen dan staatsleningen dat alle bedrijfskredieten op de obligatiemarkt als een trein lopen.
Mede hierdoor worden de banken weer enthousiaster voor kredieten te verstrekken.
Hosanna, het bedrijfsleven krijgt weer krediet, Bartjens heeft gelijk. De banken kunnen weer krediet verstrekken, ook als ze andere ondernemingen willen laten overnemen.
Oud Normaal- Nieuw Normaal 6-10 (was 5-10)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten