5 september 2010

Werkgelegenheidsgroei VS valt mee

Los van de weer ontslagen volkstellers groeide het aantal werkenden volgens de voorlopige schatting van het Establishment Survey vorige maand met 60.000 in de VS. Gezien de alom aanwezige somberheid over de Amerikaanse economie had men zich schrap gezet voor een rampzalig cijfer. Ook de cijfers van de vorige maanden werden zo'n 123.000 naar boven bijgesteld.
Dat zijn matige cijfers, sinds april is de werkgelegenheidsgroei maar 60% van het niveau van januari/maart en dat mag niet in deze fase van het economisch herstel. Er moet dan geen afzwakking zijn, maar een verdere stijging (met als gevolg een flink inzakken van de productiviteitsgroei).

Er waren enkele lichtpuntjes: het aantal uitzendkrachten groeide weer en dat is een leading indicator voor werkgelegenheidsgroei, de overheid bleef ambtenaren ontslaan, maar wel op een lager pitje maar vooral het Household Survey was goed.
Het Household Survey is een enquete onder 5000 gezinnen waaruit het werkeloosheidscijfer wordt gedestilleerd. Dat survey is te klein om een heel precieze meting van de werkegelegenhiedsgroei te doen, maar in de tijd lopen Establishment Surveu en Household Survey aardig met elkaar mee, vooral na herzieningen.
In het Household Survey groeide de werkegelegenheid met 290.000 en is er geen sprake van afnemende werkgelegenheidsgroei na maart. Dat kan alleen maar waar zijn als er meer mensen hun eigen bedrijf begonnen dan verondersteld wordt in het Establishment Survey (via de duistere schattingen van het birth/death model van vorige maand 115.000). Dat zou goed kunnen. Maar zelfs dan is de werkgelegenheidsgroei onvoldoende om Bernanke af te houden van verdere monetaire stimulering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten