21 september 2010

De FED doet niets, maar


Van te voren was al duidelijk dat de FED bij zijn vergadering van vandaag de rente niet zou verhogen. Ook was voldoende naar buiten gelekt dat de FED geen nieuwe monetisering van de staatsschuld (quantitative easing) zou aankondigen.
Wel zou de FED de deur open moeten gaan zetten naar meer quantitative easing. Dat gebeurde ook volgens de meeste commentatoren. De tekst van de FED is wel duidelijker dan in de tijd van Greenspan, maar laat nog steeds ruimte voor de wildste interpretaties. Nog steeds leggen FEDvorsers de tekst uit in de richting waarvan zij vinden dat het moest zijn. In Greenspans tijd was die uitleg meer verschillend dan tegenwoordig en zocht men verdere verduidelijking bij de bevriende commentatoren.

Nu vindt men dat de FED duidelijk voor meer actie heeft gesproken, omdat men stelde dat de inflatie te laag was en de bezettingsgraad ook, niet passend in het mandaat van de FED (Measures of underlying inflation are currently at levels somewhat below those the Committee judges most consistent, over the longer run, with its mandate to promote maximum employment and price stability). Men is bereid tot meer actie (The Committee will continue to monitor the economic outlook and financial developments and is prepared to provide additional accommodation if needed to support the economic recovery and to return inflation, over time, to levels consistent with its mandate. ).

De markt was niet erg onder de indruk. Eerst ging de markt iets omhoog, daarna weer iets omlaag. De reactie was klein, niet zo vreemd omdat de FED vrijwel precies deed wat verwacht werd, al zijn de mensen die toch onmiddellijke quantiative easing verwacht hadden teleurgesteld. De markt is ook wat overbought, dus elke mogelijkheid wordt nu even aangegrepen voor een daling van de beurskoersen ook al is het nieuws goed zoals vandaag (huizenmarkt) is.

De FED gaat vermoedelijk in november, de volgende vergadering, over tot extra maatregelen, omdat ze dan hun aangepaste groeiverwachtingen publiceren voor volgend jaar. Het is vrij zeker dat daarbij zowel de groei- als inflatieverwachting behoorlijk naar beneden worden bijgesteld. De consensus voor 2011 ligt nu aanzienlijk lager dan de huidige 3,5-4,2% groeiverwachting van de FED. Overigens denk ik dat deze groei wel mogelijk is in 2011 als de huizenmarkt wat meewerkt.

Het plaatje is van Ecompic data (via yahoo finance), waar je kunt zien dat de markt in monetisatie van schulden gelooft: de dollar was zwak tegen de euro, de rente was omlaag,goud omhoog en de indicatoren voor de economie zoals de olieprijs en financials, onroerend goed omlaag. Als dit doorzet gaat de aandelenbeurs (gematigd?) negatief reageren op de angsten van de fed voor de economie.

1 opmerking:

  1. Een leuk verhaal, het opkopen van staatsobligaties helpt niets zolang er geen eindvraag bij de consument is. Die eindvraag is er niet, omdat er geen banen zijn. Zolang als er geen banen zijn, zal de huizenmarkt in de VS niet aantrekken. Dat zijn de feiten. Die banen moeten echt niet komen van de grote internationale bedrijven, maar van het MKB in de VS. Onlangs is de stemming onder MKB ondernemers gepubliceerd. Die was niet best. Voor wat betreft export van de VS: een lage dollar zal de VS echt niet helpen, zolang de chinezen hun munt niet(genoeg) opwaarderen. Kortom, dit nieuwe geld gaat naar de banken, die kunnen dan weer extra aandelen en staatsobligaties kopen....goed voor de koersen!!

    BeantwoordenVerwijderen