14 september 2010

initial claims werkloosheid en groei BNP VS


Het belangrijkste wekelijkse cijfer over de Amerikaanse economie is het aantal erste aanvragen voor werkloosheid (initial claims). De groei van het aantal aanvragen hangt heel erg (negatief) samen met de economische groei in een kwartaal.
In de grafiek staat de groei van het BNP per kwartaal (niet geannualiseerd, net als in Europa). Dat fluctueert normaal rond ongeveer de 0,7%.
Daaronder staan twee lijnen die aangeven wat gezien de groei van het aantal initial claims in de afgelopen zes maanden de groei van het BNP zou moeten zijn. De tweede lijn is gebaseerd op maandelijkse cijfers van de initial claims en de heel erg fluctuerende op de wekelijkse aanvragen.

Je zit gewoonlijk onder wat de initial claims aangeven als het slecht gaat met de huizenmarkt (zoals de Bami index voor het sentiement van de huzienbouwers (NAHBMI) aangeeft). Nu betekent dat ongeveer 0,3% lagerr groei dan de groene lijn. D.w.z. 0,5% (geannualiseerd ongeveer 2%) groei in Q3. De slechte huizenmarkt eist nog steeds zijn tol.

Je kunt ook zien dat de groei van de initial claims heel even aangaf dat de groei in de VS onder nul aan het komen was. De vorige week waren de initial claims gelukkig flink omlaag, maar dat was een rare week van slechts vier dagen (ex Labor Day) en exclusief 9 staten. Het is belangrijk dat de initial claims omlaag gaan. Mochten de initial claims omhoog gaan van de huidige ongeveer 450.000 naar 600.000 dan is een recessie volgens diverse economen onafwendbaar. Dat lijkt niet te gebeuren, maar het is wel iets om in de gaten te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten