19 september 2010

Barrons: echo's van 2004 en iedereen is niet bearishIn de Barron's van deze week is het meest gelezen artikel: suddenly, everybody is not bearish. Dat ziet men als gevaarlijke ontwikkeling voor de aandelenmarkt. In een paar weken tijd is de stemming van bearish à la maart 2009 omgeslagen naar zeer bullish. Het blog Bespoke signaleert dat ook, met de twee grafieken hierboven. 80% van de aandelen op de Amerikaanse beurzen noteert weer boven het 50daags gemiddelde en dat betekent dat de gemakkelijke stijging van de beurs achter de rug is.
Het al kwartalen durende gevecht om het 200daags gemiddelde ruim te passeren houdt nog steeds aan.
Er moet iets positiefs komen, dat de markt ervan overtuigt dat de beurs omhoog moet, anders vallen we weer terug.
Voorlopig zie ik een scenario als in 2004, zoals al eerder behandeld op mijn blog en nu is een vergelijkbaar artikel, de echo's van 2004, het bijna meest gelezen artikel (De S&P500 2010 begon 4 punten lager dan in 2004 en is in eptemebr weer 4 punten lager dan in 2004 etc.)

Wat kan nu de doorbreker van de horizontale range van de S&P500 zijn?
We zitten in het winstwaarschuwingsseizoen voor de resultaten van het derde kwartaal, meestal het moeilijkste winstkwartaal, omdat men dan meestal ook met de billen bloot moet dat de verwachte winst voor het hele jaar en niet alleen het derde kwartaal niet haalbaar is. Dat is een van de redenen waarom september gemiddeld zo'n slechte beursmaand is, samen met opkomend pessimisme dat de zomer voorbij is en de dagen zo hard korten. Op het ogenblik is het aantal winstwaarschuwingen ongeveer normaal. In de afgelopen kwartalen waren er uitzonderlijk weinig winstwaarschuwingen en dat is merkwaardig genoeg een contrair signaal. Als er gen winstwaarschuwingen komen vliegen de taxaties en positieve analistenverhalen omhoog, waardoor een en ander bij publicatie van de cijfers meestal niet mooi genoeg geacht wordt (vooral de guidance). Er wordt nu niet al te veel verwacht en men is bang voor de guidance voor het derde kwartaal. Per saldo lijkt het winstseizoen voor het derde kwartaal kansrijk voor enige stijging van de aandelenbeurs.

De kredietmarkt kan ook een positief signaal gaan geven. Er komen veel bedrijfsobligaties naar de markt, na een flinke duikeling in de voorafgaande paar maanden. Nu nog is de omvang van alle nieuwe bedrijfsobligaties niet erg hoog, maar het stijgtempo is wel hoog. Als dit nog een maand doorzet, dan zal de markt dit als vertrouwen van het bedrijfsleven gaan zien: het bedrijfsleven wil investeren en schulden consolideren. Dat voorkomt al te negatieve guidance. Maar voorlopig is het emissievolume van nieuwe bedrijfsobligaties nog niet hoog genoeg om de vlag uit te steken. Maar de recente verbetering is wel bemoedigend.

De arbeidsmarkt kan gaan verbeteren. De initial claims voor werkloosheid zijn aan het verbeteren en anecdotal evidence wijst ook in de richting dat het bedrijfsleven weer meer mensen wil aannemen. Ook hier geldt dat de ontwikkeling van de initial claims bemoedigend is, maar dat je de vlag nog niet kunt uitsteken (misschien bij een daling van de initial claims van de huidige circa 450.000 naar 400.000?)

Bij voorkeur moet ook de gang van zaken op de huizenmarkt een positief signaal geven. De huizenprijzen worden pas na enige tijd gerapporteerd en zijn een soort drie maands voortschrijdend gemiddelde. We hebben in de VS nu de laatste maand gehad waar de aprilcijfers van de fiscale $8000 hulp in zat. Dat betekent dat we de komende twee maanden lagere huizenprijzen zullen zien, die $8000 schijnt goeddeels van de prijzen af te zijn. De meevaller moet komen uit aantrekkende huizenverkopen en stijging van de hypotheekaanvragen om een huis te kopen. Anecdotal evidence wijst in de richting dat de huizenverkopen op de lagere prijzen en de lage hypotheekrente inderdaad aan het aantrekken zijn.

Kortom, de herhaling van 2004 in 2010 kan doorzetten (garanties zijn niet te geven in tijden waarin voortdurend het vertrouwen uit de markt valt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten