5 september 2010

BCA: er komt sterke groei werkgelegenheid in VSZhao van BCA ziet de werkgelegenheid met zo'n 3% groeien in de VS eind 2011. Dat zou dan leiden tot een kleine daling van de werkloosheid tot net onder de 9% (veel ontmoedigde mensen gaan dan weer werk zoeken, waardoor de werkloosheid veel minder daalt dan 3% -/- de groei van de beroepsbevolking).
Hij is wel beducht voor het Niuew Normaal en denkt daarom dat er minder werkgelegenheidsgroei komt dan zijn modellen zeggen. Het hangt allemaal af van de winstmarges bij bedrijven. Als die instorten vanwege een nieuwe recessie, dan komt er helemaal geen werkgelegenheidsgroei.
Als de winstmarges ongeveer blijven wat ze nu zijn, dan gaat de werkgelegenheid flink groeien als het bedrijfsleven uit is op het maximaliseren van de winst (meestal is dat zo, maar in het Nieuw Normaal gaat men eerder voor cash vergaren). Op het ogenblik maakt men uitzonderlijk veel winst per werknemer en dat betekent dat de marginale nieuwe werknemer erg winstgevend zal zijn volgens de verwachtingen. Dus om de winst te maximalisren moeten bedrijven flink extra mensen aannemen.
De stijging van de winstmarge leidt na ongeveer 12 maanden tot extra groei van de werkgelegenheid.Probleem is wel dat de laatste decennia de stijging van de winstmarge heel groot moet zijn om te kunnen leiden tot flinke groei van de werkegelegenheid. Het afelopen jar steeg de winstmarge uitzonderlijk veel, dus zelfs bij gematigde reactie op verbetering van de marges zal de wrkgelegenheid gaan groeien. Dat is nodig, want zonder werkgelegenheidsgroei is er geen groei van de consumptie en kom je in recessie.
Het basisscenario is echter een flink vertraagde reactie op de stijgende winstmarges die gaat leiden tot goede groei van de werkgelegenheid. Volgens BCA komt die groeiversnelling in de werkgelegenheid eerder dan de mensen denken.
Verder stelt BCA ook, dat een en ander heel goed is voor de beurzen. Bij 9%+ werkloosheid hoort een 20%+ beurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten