22 januari 2015

Hoe gaat het in 2015 tot op heden

Er is ineens veel meer volatiliteit. China, Zwitserland zorgen voor onrust. De Amerikaanse beurs is betrekkelijk zwak, terwijl het in de Eurozone veel beter gaat op de beurs. Ook al loopt Syriza uit in de polls. Vooral biotech gaat mooi omhoog in de VS.  De rente daalt in de VS harder dan in Duitsland. De rentecurve wordt vlakker en daarmee het vertrouwen in economische groei. De goudprijs stijgt, staalprijzen als koper dalen. Er komt QE in de eurozone. Er is groeiend ongeloof dat een dalende olieprijs goed is voor de economie, zelfs de consument raakt van slag van al die goedkope benzine, het is te mooi om waar te zijn. Dat is anders dan 2014.

Wel hetzelfde is de sterke dollar. De schermutselingen in de Oekraïne, IS. Boko Haram is wat ijveriger. Ebola is nog steeds een probleem, maar we zijn er aan gewend, net als al het geweld.
Ook worden de voorspellingen van groei en inflatie nog steeds verlaagd. De olieprijs daalt, maar de vaart lijkt er uit. Nog steeds begint men meer te geloven in het verhaal van Secular Stagnation, maar men gooit het Goldilocksscenario niet in de vuilnisbak, want daarvoor gaat het te goed in de VS. Men ziet wat teruggang in de groei in de VS, maar dat gebeurt vanaf een 5% groeitempo. Het gaat zo goed dat de approval rate van Obama weer stijgt, al gaat het daar beroerd mee gezien de daling van de benzineprijs en werkloosheid. Dat lijkt overigens te gaan veranderen, men lijkt Obama wat meer te gaan waarderen. Maar het blijft slecht gaan met de middenklasse.
We zitten nog steeds te gissen wat de FED gaat doen en denken dat de rente gaat stijgen, ondertussen schuiven we de verwachte eerste verhoging van de FED alweer verder naar de toekomst. We denken nog steeds dat de olieprijs spoedig behoorlijk gaat stijgen, al beginnen we wel steeds meer te twijfelen.
Piketty blijft populair. Obama gaf weer meer aandacht aan ongelijkheid inkomens en stelde voor de rijken meer te belasten, ook al weet hij dat dit kansloos is. Amerikanen willen gewoon geen belastingverlaging voor de armen als dit ten koste moet van de rijken. Strategas geeft aan dat hun lobby-index van aandelen die relatief zwaar bezig zijn met lobbyen voor het zestiende jaar duidelijk aan het outperformen is (ja echt, je kunt de S&P outperformen als je maar gelooft in Amerikaanse corruptie en stijgende winsten voor defensiebedrijven).   

Schoorvoetend begint men meer over investeren in infrastructuur te denken en meer handelsverdragen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten