17 januari 2015

Is de Zwitserse centrale bank gek geworden?

Het was een gevalletje van Stein's Law.  "If something cannot go on forever, it won’t”.
Dus hield het op peil houden van de Zwitserse frank tegen de euro op en francogeddon was geboren.
een lijstje samenzweringstheorieën. De SNB had geen idee wat er zou gaan gebeuren toen ze de 1,20 grens tegen de euro loslieten. Als een verlegen schooljongetje stond opperhoofd Jordan erbij te kijken (de man die af en toe wat leuke tips losliet voor familieleden) op de persconferentie. 75 miljard eigen vermogen van de SNB ging in enkele tellen in rook op. Een steunemissie dreigt om het kapitaal op te vijzelen (een deel van het kapitaal is in handen van derden).
In de meeste complottheorieën speelt de ECB de hoofdrol. Die zou boos zijn op de SNB want die moest op steeds grotere schaal euro’s kopen om de koers op 1,20 te houden. Daardoor bleef de euro veel te sterk. Het meest voor de hand ligt is dat de SNB zo veel moest interveniëren sinds QE door de ECB vrijwel zeker is, dat men de balansomvang onverantwoord groot achtte (nu ongeveer 100% van het Zwitserse BNP). Men kon niet eerder tot de dramatische daad komen, omdat het niet voor het goudreferendum mocht komen (dat dan wel gewonnen zou zijn).
Wat had een en ander tot gevolg. Een enorme stijging van de Zwitserse frank, een grote daling van de Zwitserse beurs. Een duidelijke verzwakking van de euro tegen de dollar en outperformance van de beurzen van (de kernlanden van de Eurozone).

Wat zie je nog meer. Wie vertrouwt de boel ook niet meer? De rijke Griekse spaarder. http://www.zerohedge.com/news/2015-01-16/greek-bank-run-spreads-all-four-largest-banks

Die kan zich wel voor de kop slaan. Waarom het geld niet wat eerder in veiligheid gebracht in Zwitserland. Dat is niet een klein beetje dom, maar gewoon kapitaalverslindend. Er is een beperkte run op de Griekse banken gaande. 

En verder: de goudprijs kan profiteren van de onberekenbaarheid van de centrale banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten