8 januari 2015

weg met QE, voer geen islamitische bankieren in

Lukas Daalder piekert zich suf (Financieel dagblad: ECB, doe het niet, 17/12/14) waarom de ECB over zou moeten gaan tot quantitive easing, QE, via het ongeremd opkopen van staatsleningen van wegkwijnende eurolanden.
De ECB is te laat. De rente is al te laag geworden en verdere rentedaling kan haast niet meer werken.
Je helpt noodlijdende banken niet omdat de rentecurve minder steil wordt en dat is slecht voor hun winsten. Je pompt misschien aandelenkoersen op, daarmee help je maar weinig mensen (de beruchte 1%). De rente is al belachelijk laag, veel lager dan toen de FED met QE begon.


Als de ECB inderdaad overgaat tot grootscheepse QE en centrale banken grootscheeps hun eigen staatsleningen moeten gaan kopen, dan dreigt het gevaar dat de rente in o.a. Duitsland tot lange looptijden negatief wordt. Nu is de rente al tot vijf jaar negatief.
We hebben islamitisch bankieren ingevoerd zelfs zond dat Wilders hiertegen geprotesteerd heeft.

Ik verkondig de stelling dat het renterisico zo asymmetrisch is. De tienjaar rente in Duitsland kan niet meer dan 0,5% dalen en meer dan 2% stijgen.
Dat is klinkklare kletskoek volgens een collega van mij. De tien jaar rente kan fors negatief worden als de ECB maar genoeg doorzet.
Misschien is islamitisch bankieren tegen rente 0 wel te hoog gegrepen voor de eurozone. Men begint steeds meer te schrijven dat het helemaal mis is met de economie. Zo'n lage rente duidt op het einde van de rijke westerse wereld. Bill Gross weet dat inmiddels ook zeker. bereid je maar voor op extreem lage rendementen (en als je niet bij hem belegt, dan moet je rekenen op negatieve rendementen natuurlijk).  
Nederlandse pensioenfondsen moeten flink gaan korten door de huidige lage rentes. Het heeft geen zin meer om lijfrentes te kopen, dat is te duur. Terecht komt men in opstand om nog voor het pensioen te sparen bij een rente van nul. Men bereidt zich voor op totale armoede.
Kortom, eens met Lukas Daalder: ECB doe het niet. Waarom hebben we hier nog geen demonstraties voor?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten