29 januari 2015

FED ziet deflatoire boom en bust, rente volgt pad Gundlach

De rente dook naar beneden nadat de markt de verklaring van de FED gelezen had. Het is een duiventil geworden dit jaar, geen enkele havik heeft dit jaar stemrecht. Iedereen stemde dus voor wat Yellen dicteerde.
Daardoor werd de verklaring korter

Het werd mede daarom de kortste verklaring in jaren.Minder complex en tot voor kort vond men dat er een verband was tussen het aantal woorden en de omvang van de FED balans. 
De FED vond dat de economische groei sterk was in de VS in plaats van gematigd en dat de werkloosheid mooi daalde. Maar men zei ook dat de inflatie flink aan het dalen was en dat ook de inflatieverwachtingen behoorlijk aan het dalen waren, zowel de ingeprijsde als die van surveys wat de man op de straat verwacht.
Ook nieuw was dat men keek naar de financiële ontwikkelingen in het buitenland.
Daar is sprake van krimpende nominale BNP's gemeten in dollars. De reële groei trekt aan, maar dat weegt niet op tegen de zwakte van de munt tegen de valuta, zeker niet in deflatoire tijden. Dat de FED gevoelig is voor ontwikkelingen in het buitenland wordt als teken gezien dat de FED de rente niet gaat verhogen in 2015, misschien zelfs gaat verlagen uit solidariteit met Denemarken.
De FED bleef daarom zoals verwacht 'patient', de deur dicht slaand voor renteverhogingen in de komende twee vergaderingen.
Hilsenrath (de journalist die van de FED de meeste extra informatie krijgt om de markt voor te bereiden op veranderingen en discussies) gaf aan dat de FED ook niet goed weet hoe om te gaan met de huidige omstandigheden van sterke groei en te lage inflatie.

Voorlopig gaat het in 2015 zoals Gundlach voorspelde, vandaag nog een keer herhaald door hem. De rente zakt als een pudding in elkaar. Er zit nog geen bodem in de olieprijzen. High yield is gevaarlijk. Er is zo veel volatiliteit dat goud in waarde kan stijgen bij een sterke dollar. De ECB gaat de slag om inflatie verliezen volgens Gundlach, de QE wordt niets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten