4 januari 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen anderhalve week

De beurzen hadden een aarzelende afsluiting van het oude jaar en er is nog geen januarirally zichtbaar. Dat hoort wel in een jaar eindigend op een vijf, in het jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er was wel een grote instroom bij de (Amerikaanse) aandelenfondsen, vooral ETF's. De graadmeter voor de volatiliteit, de VIX liep op naar 20.
Men piekert over de gevolgen van de olieprijsdaling die maar doorgaat  op de winsten en investeringen van de oliemaatschappijen. De olieproductie in Rusland was in 2014 gestegen ondanks daling productie van de grote ondernemingen uit oude velden (piekolie!). De roebel lijkt te stabiliseren na de grote val en niet meer te dalen dan de olieprijs door krachtig ingrijpen vanuit het Kremlin. Olie is nog steeds belangrijk: de wereld is bezorgd om de longproblemen van koning Abdullah van Saoedi-Arabië.
 De ISM daalde meer dan gedacht van 58,3 naar 55,5 (door problemen in de havens aan de westkust denkt men). De initial claims voor werkloosheid in de VS stegen meer dan verwacht, maar bleven onder 300.000, wat laag is. De Chicago FED index op basis van 85 surveys steeg flink. Personal spending steeg 0,6% in november, een goede groei van de consumptie in het vierde kwartaal aangevend. andere indicatoren wijzen op minder uitbundige groei (3%?).
De groei over het derde kwartaal in de VS werd bijgesteld naar 5%, meer dan iedereen had gedacht.
De PMI's vielen in Europa iets tegen, behalve Duitsland. De NEVI-index daalde in Nederland maar bleef boven 53. 

In Griekenland lukte het niet om een president te kiezen. Nieuwe verkiezingen op 25 januari kunnen Syriza aan de macht brengen (onzeker, de nieuwe partij van Papadopoulos kan hier misschien een stokje voor steken). Syriza wil in de euro blijven, maar de staatsschuld moet dan gedeeltelijk kwijt gescholden worden. Men wil toch in de euro blijven en het bankwezen overeind houden. Dat wordt moeilijker omdat Griekse staatsschuld dan geen onderpand mag zijn. Bovendien moet het bankwezen schulden aan armlastige kiezers gaan kwijtschelden. Merkel ziet dan een grexit als onvermijdelijk en tilbaar. Vooralsnog was er weinig besmetting van de koersen in de europeriferie te zien.

De rente zette nieuwe dieptepunten in Europa. Gundlach, de nieuwe obligatiekoning na de val van Gross, ziet in de VS ook nieuwe dieptepunten (10 jaar rente onder 1,38% tegen 2,1% nu). De daling lijkt wel minder hard te gaan. Praet (de hoofdeconoom van de ECB) vond dat QE nodig was , anders kan de balans van de ECB te weinig groeien. Deflatie in Spanje is toe aan het nemen. Door de lage olieprijzen is een daling van de consumptieprijzen in ten minste het eerste kwartaal vrijwel zeker in de eurozone.
De Peoples Bank of China is verder aan het verruimen, een soort imitatie QE aan het doen. De balans van de Zwitserse centrale bank groeit door de ECB QE verhalen ook weer. Anders zou de frank weer te sterk worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten