18 januari 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De Zwitserse centrale bank SNB gooide een bom op de valutamarkten, door schaapachtig mede te delen dat de vaste wisselkoers van 1,20 tegen de euro niet langer verdedigd werd. Onmiddellijk schoot de frank richting 1 tegen de euro en zelfs nog verder. Deflatie is nu zeker in Zwitserland en de SNB lijkt ongeveer 75 miljard frank armer en behoeft enige opvijzeling van het kapitaal. Het is een mokerslag voor het vertrouwen in centrale banken. Het helpt voor een lagere euro  (want geen interventies meer door SNB), meer export naar Zwitserland en daarom waren de Eurolandbeurzen in hun nopjes (all time high voor DAX). Griekenland doet wellicht niet mee vanwege een bescheiden run op enkele banken uit angst voor Syriza.

Er is meer twijfel aan de extra groei door de lagere olieprijzen aan het komen in de VS. De ISM's daalden en de retail sales zelfs met 0,9% (zonder benzine 0,3%).  Beide dalingen worden voor een deel toegeschreven aan stakingen in de havens aan de westkust waardoor o.a. verkoop van elektronica wordt belemmerd. De consumptieprijsindex daalde 0,4% in de VS door de lagere olieprijzen, maar ook de kerninflatie was erg laag (0%) (o.a. door 5% lagere prijzen vliegtickets). 
Initial claims voor werkloosheid stegen meer dan verwacht naar 316.000 en ook het aantal werkloosheidsuitkeringen steeg (en daarmee stijgt ook de kans op een recessie). De lagere lange rente zorgt voor zo veel vervlakking dat men banger wordt voor een recessie in de VS. De indicatoren hiervoor geven voorlopig aan dat de komende drie tot negen maanden de kans op een recessie in de VS lager is dan 5%.
De koperprijs kreeg gevoelige tikken van de week en een en ander zorgt ervoor dat de markt de eerste renteverhoging van de FED verder naar de toekomst aan het inprijzen is. De inflatie is gewoon te laag, ook in de VS is er deflatie in het eerste half jaar van 2015 en misschien duurt een en ander langer 
De voorlopers van de ISM gaven een wisselend beeld: Empire State hoger en Phillyfed lager. De industriële productie daalde 0,1% in december, slechter dan je op basis van de ISM zou verwachten.
Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) steeg flink en het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf NFIB verbeterde naar eindelijk boven 100 (100,4). Dat voorspelt meer groei werkgelegenheid, hogere lonen en meer investeringen. 
Het aantal hypotheekaanvragen voor koop van een nieuw huis en ook voor herfinanciering steeg heel erg veel (maar staat op een veel lager niveau dan voor 2010)

In India verlaagde Rajan de rente met 0,25% op de lagere inflatie en dat bracht een keer in de daling van de Indiase beurs. De Peoples Bank of China is heel voorzichtig verder aan het gaan met verruiming via kleine liquiditeitsinjecties.

In euroland stegen de prijzen 0,1% in Duitsland en Frankrijk, maar daalden 0,1% in Italië over december. De industriële productie van de eurozone steg 0,2% in november.

Het winstseizoen is losgebarsten in eerst de VS. De schaarse winstcijfers (6) kwamen zoals altijd beter binnen dan de consensus, maar de lat is deze keer hoog gelegd, zo stelt Jeff Miller http://dashofinsight.com/weighing-week-ahead-message-fourth-quarter-earnings/: voor een koersstijging moet de winst hoger zijn dan verwacht, de omzet moet hoger zijn dan verwacht en de guidance moet goed zijn (gebaseerd op organische groei, niet op boekhoudkundige trucs, het moet een geloofwaardig verhaal zijn), want de markt is wel heel erg naarstig aan het zoeken naar tegenvallers zoals valutategenwinden in de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten