14 januari 2015

retail sales vallen bitter tegen in VS

plaatje http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Retail-Sales-in-Review.php
Vorige week kwam er een loondaling uit de lucht vallen in de VS en vandaag een daling van de retail sales. Dat is koren op de molen van de mensen die zeggen dat de wereldeconomie fors aan het afglijden is. Die olieprijs valt niet zo maar meer dan 50%. De koperprijs beleeft niet zo maar een crash. Zo denkt bijvoorbeeld Bianco erover.
Ergens begint er iets te knagen aan me: hebben al die pessimisten gelijk dat deze keer lagere olieprijzen de economische groei niet helpen?
Bianco blijft maar zeggen dat die lagere olieprijzen heel erg zijn voor economische groei. De consument durft gewoonweg niet meer te consumeren terwijl hele lanen aan de bedelstaf raken hierdoor, vele oliemaatschappijen beginnen te wankelen, de staten die voor alle werkgelegenheidsgroei in de VS, de oliewinnende staten nu verloren zijn.
Zerohedge is het hier natuurlijk roerend mee eens. http://www.zerohedge.com/news/2015-01-14/even-airlines-are-ignoring-oil-good-narrative Waarom gaan luchtvaartmaatschappijen anders zo drastisch door met kostenbesparingen?

Er zijn bijzondere krachten gaande die zorgen voor tot voor kort niet voor te stellende dalingen van olieprijzen en rentes. Dat is besmettelijk voor andere zaken. Zoals aandelenkoersen, economische groei, valutakoersen, inflatie, .....

N.B. retail sales worden nog drie maanden heel veel herzien, dus het kan goed zijn dat men over drie maanden een minder ernstig cijfer zal zien. 
Scott Grannis kijkt er wat zonniger tegenaan http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/01/ignore-retail-sales.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten