18 januari 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Waarschijnlijk zien we in de VS slechts een kleine terugval van de groei na de onstuimige inhaalactie vanwege de neergang door de Polar Vortex die voor -2,1% groei in het eerste kwartaal van 2014 zorgde. Er was herstel van 4,6% in het tweede kwartaal en 5% in het derde kwartaal.
We zitten denk ik toch op een hoger groeipad dan de 2,3% van ervoor, maar niet veel hoger dan 3%. Wellicht 3,5% voor 2015. Dat is een kleine afzwakking van het hersteltempo na de polar vortex inzinking, maar toch beter dan we na 2010 zagen. Ook lijkt het erop dat de groei voor het eerst in jaren niet gaat tegenvallen vergeleken bij de huidige consensus.


De lagere olieprijs is nog niet aan het zorgen voor onstuimige groei. Dat is dan ook een te hoog gespannen verwachting, de lagere olieprijs werkt vertraagd door en we waren toe aan enige afzwakking van groei in de VS. Bijvoorbeeld ook door het gedonder in de havens aan de Westkust van de VS dat voor aanzienlijk lagere groei daar zorgt op het ogenblik (dit is tijdelijk). De lagere olieprijs helpt de consumptie zonder twijfel, maar het zorgt ook voor onzekerheden die de groei tegenhouden en uiteraard lagere investeringen in energiewinning met bijbehorende infrastructuur. Per saldo resteert zonder twijfel een bijdrage aan de groei, ook al is die groeiversnelling niet zichtbaar in de VS (want groeiafzwakking van het (tamelijk normale) krachtige herstel uit de polar vortex). Vandaar dat toch twijfel gezaaid wordt over de heilzame werking van lagere olieprijzen op de economische groei. Maar de lagere olieprijs helpt de reële lonen, vooral die van de lagere inkomens, en dat extra reële loon (ongeveer 1 à 2%, misschien zelfs meer) gaat echt wel uitgegeven worden.
All time low door zuinigere auto’s, gestegen lonen!


De lagere olieprijs is aan het zorgen voor een beter consumentenvertrouwen. Het midden- en kleinbedrijf heft nu eindelijk een normaal vertrouwen, niet recessieachtig (NFIB survey steeg eindelijk boven 100, voor het eerst sinds de kredietcrisis) .Schroders ziet een miljoen extra banen in de VS door de lagere olieprijzen http://www.investmentweek.co.uk/investment-week/news/2390439/schroders-brookes-falling-oil-price-has-made-me-bullish-on-us
Dat maakt het banenverlies in Texas (1% werkt slechts in de oliewinning in Texas!), Noord Dakota door de lagere olieprijzen meer dan goed (Schroders ziet hierdoor 100.000 banen verloren gaan, overkomelijk bij 1 miljoen andere nieuwe banen. Ik geloof meer in was Goldman Sachs zegt, 300.000 extra banen door de lagere olieprijzen in de VS).

Wereldwijd krijgen de westerse landen een stimulering van de groei door de lagere olieprijzen en de olie-exporterende landen een terugslag. De meeste OPEC-landen konden al die petrodollars toch niet uitgeven en dat leidde tot nutteloze oppotting van petrodollars. Die moeten nu aangesproken worden en zo houd je wereldwijd toch een stimulering van de groei over.

In de VS zijn er naast de lagere olieprijzen nog twee andere bronnen voor meer economische groei. De eerste is de overheid. De lokale overheden geven meer uit, omdat ze weer een overschot op de begroting hebben en de federale overheid geeft ook eindelijk weer meer uit, omdat republikeinen zo graag meer geld verspillen aan defensie en omdat zowel democraten als republikeinen als Obama meer geld willen uitgeven aan o.a. infrastructuur (een no -brainer gegeven de erbarmelijke staat van de Amerikaanse infrastructuur en de lage rente, maar het kostte toch heel wat moeite om op het lumineuze idee (tel niet alle infrastructuurinvesteringen als uitgaven) te komen de infrastructuurinvesteringen te stimuleren in de aanloop van de presidentsverkiezingen).
De tweede is de lagere hypotheekrente. Niet alleen is de rente op staatsleningen gedaald, maar ook komt er extra stimulerende wetgeving die agencies als Fannie Mae een lagere kostenopslag voorschrijft. Dat kan de hypotheekrente een extra 0,5% drukken bovenop de toch al record lage zeer lange rente. Je ziet nu al een aantrekken van herfinancieringen van hypotheken, maar men zit nog lang niet op normale niveaus. Dat gaat bij de huidige idioot lage rentes nu eindelijk waarschijnlijk wel gebeuren. Dat zorgt voor extra koopkracht en bovendien zal de huizenmarkt erdoor gestimuleerd gaan worden. Nog niet meteen, maar in de tweede helft van 2015 denk ik.


Dan hadden we de afgelopen week de explosie van de Zwitserse frank. Buiten Zwitserland is dit hoofdzakelijk goed nieuws. De euro kan erdoor verzwakken (geen enorme steunaankopen van de Zwitserse centrale bank meer), de rente wordt minder te laag gehouden in Euroland en de Zwitsers hebben meer koopkracht in het buitenland en die zullen ze gaan gebruiken. Het was goed voor een all time high voor de DAX, een hulp in de rug voor Europese aandelen.
  
Verder zagen we enige stabilisatie in de olieprijzen. Dat is vermoedelijk te prematuur, maar de grote daling van de olieprijs zou wel eens bijna voorbij kunnen zijn. Stabilisatie rond de huidige niveaus of iets hoger zou gunstig zijn. Een verdere daling zou zo’n grote daling in nieuwe olieproductie veroorzaken dat je uiteindelijk een veel hogere prijs zou krijgen. Dat is natuurlijk de hoop van de OPEC. Maar schalieolie is heel snel uit de grond te stampen in de VS, het is een kwestie van maanden en niet van jaren zoals vroeger het geval was. Dat houdt een grote stijging van de olieprijs tegen zo denkt men.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten