25 januari 2015

goed nieuws van de afgelopen week: QE, China, VS, medische revolutie

De ECB kwam met een veel groter QE-pakket dan gedacht. Geen € 40 miljard per maand, maar € 60 miljard. De droom van Renzi, een euro die lager noteert dan de dollar, lijkt spoedig uit te gaan komen.

De gerapporteerde groei in China over het vierde kwartaal was 7,4%, ofwel 0,1% beter dan verwacht en niet afzwakkend. De groei van de industriële prductie en detailhandelsverkopen viel ook mee.
De trendgroei zwakt af in China, maar de overheid zet alle zeilen bij om de groei hoog te houden. Dankzij de olieprijzen en een verruimende Peoples Bank of China lijkt ook in 2015 weer veel groei in China mogelijk.

 Mooie trend van leading indicators in de VS. We zitten ver af van een recessie in de VS. Er moet iets gebeuren zoals een olieboycot in 1974 om een recessie te krijgen. Plaatje is van George Vrba via A dash of Insight blog.Via Doug Short de Chicago FED indicatoren voor de groei op een degelijke manier uitgelegd http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Chicago-Fed-National-Activity-Index-Component-Update.php
Op basis van driemaands voortschrijdende gemiddeldes ziet een en ander er goed uit. Er was een afzwakking in december, maar op basis van het drie maands gemiddelde ziet alles er nog OK uit. Consumptie is al jaren de zwakke stee, niet vreemd gezien de povere ontwikkeling van de mediane huishoudinkomens, maar gelukkig in steeds mindere mate.
Kredietgroei loopt volgens Scott Grannis na een jarenlange lage groei eindelijk gesmeerd volgens de nieuwe trend  in de VS http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/01/bank-lending-surges-another-sign-of.html en betekent rentestijging in de VS op termijn.

Het winstseizoen is in de VS redelijk begonnen. 77% van de winsten kwam beter binnen dan de zoals altijd even van te voren behoorlijk verlaagde verwachtingen. 77% is iets hoger dan normaal, maar de mate van verrassing is niet hoger dan normaal. De sterke dollar zorgt voor wat terughoudendheid. In Europa lijken de winsten deze keer eindelijk eens niet tegen te gaan vallen en men begint een beetje garen te spinnen bij de sterke dollar.

Goed nieuws was verder de grote val van het aantal nieuwe ebolagevallen. De epidemie lijkt eerder dan verwacht onder controle te komen.
De medische revolutie schrijdt voort. Op de Nederlandse buis was een bemoedigende poging om de schadelijke stoffen die het lichaam te verduren krijgt als je aan de spierziekte ALS lijdt in te dammen.
Het jaarlijkse verslag van de Bill en Melinda Gates-stichting stond bol van de goede ontwikkelingen in ontwikkelingslanden op middellange termijn. Kindersterfte is bezig aan een indrukwekkende daling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten