11 januari 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

-De markt werd niet gekaapt door het terrorisme. Charlie staat sterker dan ooit.
-Dividenden stegen 10% in het vierde kwartaal in de VS (Elfenbein, Crossing Wall Street)
-Doorgaande sterke groei werkgelegenheid in de VS, meer inkomen via meer gewerkte uren
-Tekenen dat retail sales ex benzine aantrekken door de lagere benzineprijzen
De PMI’s geven aan dat het weer wat beter gaat in Duitsland en dat nieuwe orders aantrekken. Het lijkt iets beter te gaan in de eurozone op de lagere euro en olieprijzen.


.Hierboven een plaatje van Applied Global Macro Advisors. Hun leading indicators voor de finale vraag in de eurozone zijn snel aan het aantrekken, wel van beroerde niveaus.Dit wijst op een bijna normale groei van de consumptie in de eurozone voor 2015.

-ECB in royale stemming voor QE

Er begint enige consensus te ontstaan dat 2015 het jaar van de slag tegen de te lage inflatie/deflatiedreiging moet worden. In Japan en de eurozone dalen de inflatieverwachtingen ver onder wat de centrale banken voor ogen hebben. NAIRU, de werkloosheid waarbij de lonen te hard beginnen te stijgen is waarschijnlijk lager dan de 5,2-5,5% die de FED nu aangeeft. De kans dat centrale banken de beurzen de duimschroef gaan aandraaien met verhogingen en andere verkrappingen van het monetair beleid lijkt weer kleiner te worden.
-Volgens polls bij beleggers bij Morgan Stanley zijn beleggers nu veel voorzichtiger dan vorig jaar. De wall of worry is hoger dan een tijdje geleden, juist door de lage rente die dor de centrale banken is geforceerd.
-Overigens neemt het consumentenvertrouwen in o.a. de VS nog steeds toe, niet vreemd als de werkloosheid en benzineprijzen dalen en beurzen dicht bij een all time high staan  

-Syriza lijkt niet af te stevenen op een absolute meerderheid in Griekenland en lijkt daardoor weinig kansrijk een regering te gaan vormen met als gevolg snel nieuwe verkiezingen

-CES Las Vegas: de techniek staat niet stil. Er komen steeds meer toepassingen voor zelfrijdende auto’s. Het wordt de bestuurder steeds gemakkelijker gemaakt en met een beetje goede wil is een en ander heel goed voor de veiligheid. Je hoort ook van vorderingen dat elektrische auto’s goedkoper worden en verder kunnen rijden op hun accu’s.
-Er is een antibioticum ontdekt dat zeer weinig resistent lijkt te worden, broodnodig want dat wordt steeds zeldzamer
- Er waren weer vorderingen met Ebola, het voormalige Crucell (nu Jansen onder de paraplu van Johnson & Johnson) maakt vorderingen met een antimiddel.
-Amerika is meer in voor knuffelen, zo blogde ik al

Geen opmerkingen:

Een reactie posten