28 januari 2015

de ondoorgrondelijke wegen van de vallende olieprijs en de ja/nee stimulering van de economie

Eerst wist iedereen het zeker: de lagere olieprijs was een fantastische stimulans voor de groei van de economie. Elke 10% daling van de olieprijs was goed voor 0,2 tot 0,25% extra groei. Zo was het altijd geweest sinds de oliecrises losbarstten.
This time is different. 10% lagere olieprijzen leiden tot 0,1% extra groei op zijn best voor de olie-importerende landen als de VS.  Aldus vandaag bijvoorbeeld van Morgan Stanley's Ellen Zentner. Dat is een dame die ik niet graag durf tegen te spreken, lafaard die ik ben.
Ze kwam vandaag met een herziening van de economische groeicijfers van de VS over 2015 door de lagere olieprijs. Die is 40% verder gezakt dan sinds de vorige voorspelling van de groei over 2015 in de VS.
D.w.z. herziening was nodig omdat er zo veel veranderd was. Een en ander leidde tot een opzienbarende bijstelling: +0,1%.
40% daling van de olieprijs leidt tot slechts 0,1% bijstelling voor de economie van het land dat het meeste olie in de wereld importeerde (nu even is het China dat de strategische reserve aanvulde).

Nu denkt u natuurlijk omdat ik het zo voorstel dat ze bij Morgan Stanley helemaal gek geworden zijn. Nee, dat is niet het geval. 10% daling van de olieprijs leidt volgens hen tot 0,1% extra groei. Dus je hebt een plus van 0,5% voor de groei te pakken. Maar ondertussen is er een stijging van 7% van de dollar en dat is goed voor een neerwaartse bijstelling van 0,35% van de groei.
Omdat het maandag was wordt 0,5% -0,35% bijgesteld tot afgerond  0,1%.
Verdere daling van de olieprijzen forceert een verdere stijging van de dollar. Neerwaartse herziening van de groeicijfers door Morgan Stanley liggen dus voor de hand in de komende maand. De dollar hakt er erger in dan de olieprijs kan goedmaken.

Wereldwijd gaan de olie-exporterende landen het ravijn in. Netto daalt de groei dus in de wereld volgens deze berekeningen. Poetin moet nu wel haast militair in actie komen om de landen in het Midden Oosten te dwingen met stoppen van de olieproductie, anders is zijn val nabij.
Een en ander betekent dat Morgan Stanley volgens de eigen theorieën een woest optimistische bijstelling van +0,1% van de groei in Amerika heeft gemaakt door de dalende olieprijs. Hun arme bovenburen en onderburen gaan door de grond en het gaat dus totaal mis met de export van de VS.
Boko Haram (=vertaald westerse denkbeelden zijn verboden)  gaat enorme delen van Nigeria veroveren, want dan wordt Jonathan Goodluck zeker herkozen met de stemmen van de rest van Nigeria. Afrika is afgeschreven, alleen nog maar belangrijk om Blatter in het zadel te houden.

De daling van de olieprijzen leidt overigens wel steeds meer volgens de consensus tot lagere inflatie. Morgan Stanley stelt de inflatieverwachting voor 2015 bij van 1,8% naar 0,3%. Nog te hoog, maar de bijstelling is al aardig in de richting.

 Bij JP Morgan hebben ze ook allerlei analyses gemaakt over de invloed van de lagere olieprijs op groei en dan vooral consumptie. Daar hebben ze nog niet het licht gezien dat lagere olieprijzen de groei niet helpt vanwege de stijging van de dollarkoers.
Detailhandelsverkopen dreigen gewoon de pan uit te rijzen, ook al gaat het niet best met de PMI's en de beurzen.
En natuurlijk, investeringen in de VS blijven achter nu de energiesector 20-30% daling van de investeringen voorziet. Netto export is een min. Maar je hebt wel extra kredietgroei en zo komt het met die groei toch wel weer goed. De consument krijgt meer vertrouwen, men leent wat meer en uiteindelijk komt alles weer goed.
Dat verhaal is meer plausibel denk ik.
Op korte termijn is er een groeiafzwakking in de VS na twee kwartalen met 4,6 en 5% groei. Uiteraard.  De ISM daalt deze maand waarschijnlijk, o.a. op slechtere nieuwe orders. Maar de leading ARIA indicator van Morgan Stanley laat na een duikeling over december een flink herstel zien in januari. Dus Ellen, kop op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten