7 januari 2015

een permanent plateau van lage rentes

Zo noemde Minack de lage rentes van het moment. This time is different: de rente stort in terwijl de economische verrassingen meevallen (niet alleen door de lage olieprijzen)
Het ligt allemaal aan nijver door kopende centrale banken en mevrouw Watanabe die schatten met geld aan het verdienen is op haar oude dag. Het is de terreur van oude sokken die volgens Minack deze vreselijke situatie voor pensioenfondsen aan het creëren is, nog meer dan de monstertjes Yellen, Kuroda en Draghi met hun onverantwoorde Great Monetary Experiment.
Gundlach zit helemaal te glimmen met zijn voorspelling dat de Amerikaanse 10-jaar rente onder de 1,38% komt. Onder 1% zegt hij nu zelfs. En hij krijgt bijval van Gross en die voert op 70-jarige leeftijd tegenwoordig die oude sokken aan.
 Alhambra Investment Partners – Only Stocks Are Left Minding The ‘Recovery’
Zij vinden dat monetair beleid faalt, geen groei oplevert en nu dan dus deflatie en rentes van 0. Aandelen moeten nu ook naar 0 volgens hen. 
Ik zie eigenlijk niet waarom grondstoffenprijzen zo goed de rente en aandelenmarkt moeten volgen, dat deden ze in de historie meestal niet. Waarom een dalende olieprijs de inflatieverwachting voor 10 tot 30 jaar zo omlaag brengt is me een raadsel. Ach, ik kan het wel enigszins aangeven, de markt is niet helemaal gek. Het inflatie-anker van 2% is gevallen en dan weet men niet meer wat het wel moet zijn en vindt er trending naar beneden plaats. Het supercyclusverhaal van grondstoffen door China is in duigen gevallen. 
Al dat aanzwellende geroep dat de lagere olieprijs een vraagprobleem aangeeft is erg overdreven. De vraag en aanbodcurve van de olieprijs is buitengewoon steil. Kleine vraag en aanbodveranderingen kunnen heel grote prijsveranderingen veroorzaken, zoals ook deze keer weer blijkt. D.w.z. ja, er is een vraagprobleem, maar het is maar klein.Het is niet zo dat de vraag naar olie met meer dan 1 of 2% valt, nee, zo erg is het niet. Toch kan als het aanbod ook 1 of 2% omhoog gaat de prijs van olie halveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten