6 januari 2015

Gundlach: rente gaat flink verder omlaag in de VS want olieprijs geeft aan dat economische groei wegglijdt

Gundlach is sinds de val van Bill Gross de officiële obligatiekoning van Wall Street geworden. De laatste jaren kwam er veel uit van wat hij voorspelde.
Nu voorspelde hij in de Barrons dat de Amerikaanse tienjaarsrente van 2,1% zou gaan dalen naar onder de 1,4%. De economische groei gaat behoorlijk tegenvallen in de VS, zoals de grondstoffenprijzen en de obligatiekoersen al aangeven in met name Europa en Japan.
De daling van de olieprijzen komt vooral door een wegvallende vraag. Het gaat veel slechter met de economische groei in de wereld dan iedereen denkt. Vooral in dollars gemeten (en dat is natuurlijk wel zo, maar dat voelt niet zo aan). De lage olieprijzen veroorzaken allerlei problemen met de investeringen, schulden van oliemaatschappijen, olie-exporterende landen.
De FED zal later dit jaar de rente gaan verhogen, maar de lange rente zal dan toch dalen: er komt een enorme vervlakking van de rentecurve.
 Hierboven staat een standaardplaatje van mij welke tienjaarsrente in de VS hoort bij de tweejaarsrente en de ISM.
Ik heb het modelletje doorgetrokken en de tweejaarrente met 0,05% per maand laten stijgen, de ISM laten dalen naar 54 en het voortschrijdende tienjaargemiddelde van de tweejaar rente laten dalen zoals in de afgelopen maanden gebeurde. Dan krijg je de grijze stippellijn. Eind 2015 zou je dan op 1,85% zitten.
Centrale banken blijven zich blauw kopen in 2015. De FED en Bank of England houden de boel constant, maar Japan koopt onverdroten door en de ECB gaat ook kopen. Dat forceert de SNB om meer te kopen om de Zwitserse frank niet te sterk te maken tegen de euro. In China denkt men ook over iets dat lijkt op QE en dat de yuan niet te sterk moet maken. Volop kopers van staatsleningen dus. Verzekeraars en pensioenfondsen moeten gedwongen ook steeds meer kopen. Beleggers buiten de centrale banken zitten gemiddeld nog te veel onderwogen obligaties en worden gedwongen bij te kopen.

Sinds 2010 prijst de markt voortdurend veel te veel renteverhoging van de FED in. Volgens Bianco wijst niets er op dat 'this time is different'. Geen versnelling groei werkgelegenheid, verdere daling initial claims, tegenvallende investeringen, te lage inflatie door lage dollar en inflatie. Gewoon 10-20% daling van de S&P en erkomt gewoon QE4.

Kan helemaal niets meer de Nederlandse pensioenfondsen redden, moeten zij hun premies enorm gaan opvoeren om tegen de huidige rentes nog een schamel pensioen op te bouwen?
De obligatiemarkt zit aanzienlijk lager dan de dots van de FED aangeven. De markt negeert de voorspellingen van de FED. Zij zien dat er rentevervlakking komt en worden bevestigd in hun angsten dat de groei gaat tegenvallen. Maar de groei gaat waarschijnlijk niet tegenvallen. Lagere olieprijzen zorgen voor meer groei. De werkloosheid is nu laag genoeg in de VS om hogere loongroei te krijgen en daar is de FED allergisch voor, want dan zijn ze snel behind the curve bij een eventuele bestrijding van de inflatie. De FED heeft al een draai gemaakt naar een minder ruim beleid in de afgelopen vergaderingen. Het enige dat ze moeten zeggen is dat de Amerikaanse economie een hogere rente nodig heeft, omdat anders te weinig geïnvesteerd wordt (er worden alleen maar eigen aandelen gekocht) en men deflatievrees kweekt met die lage rente.
Wat ook gaat gebeuren is dat de QE van de ECB gaat tegenvallen. Ja hij komt, maar met mondjesmaat en alleen de eigen centrale banken mogen waarschijnlijk slechts hun eigen staatsobligaties kopen.
De markt kan ineens weer normaal gaan reageren op de komende renteverhogingen van de FED en dat zit je al snel op 3,5% rente. Ik denk dat daarvoor wel eerst de olieprijzen moeten herstellen, want dat lijkt te maken te hebben met de breuk in onderstaand plaatje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten