1 februari 2015

Bas Jacobs breekt een lans voor QE en minder bezuinigen van overheden in NRC

Waarom zijn we zo masochistisch in Noord Europa? Waarom zijn we niet verschrikkelijk blij met Draghi, dat hij eindelijk het licht zag met QE? Waarom willen we in vredesnaam zo graag bezuinigen? Waar heeft dat de groei geholpen? Zo stelt Bas Jacobs een en ander in de NRC.

De FED zag op tijd dat extreem ruim monetair beleid in de vorm van QE nodig was. Zelfs met bakken QE daalde uiteindelijk de inflatie verder, geheel tegen de verwachtingen in. De angsten voor hyperinflatie kwamen niet uit. Allicht niet zeggen we nu, banken konden gezien hun vermogenspositie niet zo veel met nieuwe kredieten rondstrooien als de geforceerde opbouw van vrije reserves leek te voorspellen (in een gezonde economie met sterke banken en krediet beluste bedrijven en gezinnen treedt er een kredietverlening op ter grootte van ruim tien keer de aanwas van de vrije reserves).
Consumenten durfden geen nieuwe schulden op te bouwen en ook het bedrijfsleven bleef voorzichtig.
In een klap  (het Minsky Moment) was het immers afgelopen met het meer en meer schulden maken na Lehman. De balansrecessie was geboren.

De centrale banken hebben veel meer dan in de jaren dertig gedaan om de balansrecessie te bestrijden. De schulden versus het BNP zijn zelfs gestegen. Dat kwam vooral door de overheid, die tegen enorme extra uitgaven opliep zonder dat de groei genoeg aantrok om de belastingopbrengsten goed omhoog te krijgen. Maar de enorm lage rente zorgde ervoor dat de consument niet als een gek ging sparen en het bedrijfsleven nog durfde te lenen. De rentekosten voor het bedrijfsleven daalden en daardoor steeg de winst.

Een groot probleem was voor heel veel landen dat de beleidsmakers niets konden doen. Overheden konden niet nog meer uitgeven, banken moesten hun vermogen versterken, consumenten mochten niet extra schulden maken, het bedrijfsleven werd voorzichtiger. Het schuldenprobleem was niet weg te  krijgen via extra inflatie. Dit veroorzaakte een excessieve afhankelijkheid van centrale banken om de economie te stimuleren.
Centrale banken kunnen het niet alleen af. Ook de overheid moet over de brug komen. Die moet stimuleren, liefst via investeren in infrastructuur en onderwijs/ R&D. De overheid moet ook beleid maken dat de animal spirits weer terugkomen. Dat is in Europa een probleem geworden.
 Dus  overheid zorg voor beter onderwijs, betere wegen en dijken, digitale infrastructuur en vooral voor beter onderwijs, help de zzp-ers. Als daardoor het overheidstekort oploopt, dan moet je een lange neus naar Europa trekken.


Ben ik ineens genezen van mijn scepsis tegen QE? Nee, niet voor Nederland. Hier zorgt QE voor grote problemen voor pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank moet leningen met negatieve rente opkopen (dat lijkt geen goede belegging vergeleken met wat de FED kocht!). Maar heel erg lijkt QE niet te worden. Het kan de animal spirits helpen via hoge aandelenkoersen, het zal niet voor te veel inflatie zorgen, de deflatie verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten