14 februari 2015

Macro Amerika valt tegen, Europa valt mee

Initial claims weer boven 300.000, dalende detailhandelsverkopen, niet alleen in december, maar ook in januari. Ex benzine ook geen stijging. Zeer tegenvallend, ze sparen ineens als gekken in de VS en dat zet nooit door in de VS en daarom raakt men niet in paniek. Het consumentenvertrouwen daalde een beetje afgelopen maand, maar is toch hoger ten opzichte van de maanden daarvoor. Idem met het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB), ook omlaag, maar nog wel hoger dan in de maanden daarvoor.

Dat is allemaal niet in lijn met de stimulus van de lagere olieprijzen. De groeiverwachtingen voor de VS over het eerste kwartaal duikelen tot 2,5% en als een en ander niet verbetert, dan haal je 1,5% nog niet eens. De afgelopen jaren zijn we overigens wel gewend geraakt aan zeer tegenvallende groei in het eerste kwartaal.  

De ECRI leading indicator geeft weer een recessie aan. De lagere grondstoffenprijzen (metalen) en initial claims wegen zwaar. Het wijst op tegenvallers in o.a. de inkomensontwikkeling in de VS.

Dan de Eurozone in het vierde kwartaal. Duitsland is weer een goede locomotief met 0,7% in één kwartaal, 0,5% in Nederland (voordat we toe zijn aan de Groningen recessie in het eerste kwartaal door lagere gaswinning). 0,7% in Spanje (en toch vindt 83% van de Spanjaarden dat het slecht gaat en stevent Podemos op een grote verkiezingsoverwinning af). 0,3% voor de hele eurozone. Dat is meer dan 1% op jaarbasis, boven wat men nu denkt de potentiële groei is.
Iedereen denkt ineens aan hogere groeiverwachtingen voor de eurozone.
Dit was genoeg voor een flink hogere olieprijs, nu iedereen in de Eurozone naar verwachting wat meer olie en gas moet gaan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten