26 februari 2015

en weer gaat de rente omlaag

Yellens verhaal bracht andere reacties teweeg dan ik dacht. Ze vertelde dat als de data goed genoeg waren ze de rente ging verhogen en dat dit best bij de junivergadering kon zijn. Als de dat goed genoeg zijn kon dat zelfs bij elke vergadering zijn.
Dat vatte de markt op als dat als de term ‘patient’ geschrapt wordt in het rentebesluit van de FED in maart dat geen enkele garantie zou geven dat Yellen de rente dit jaar zou verhogen.
D.w.z. een goede voedingsbodem dat de FED de rente veel minder gaat verhogen dan de voorspellingen van de FED aangeven.
Er komen ook steeds meer vergaderingen dat de interbancaire rente niet gaat stijgen als de FED de rente gaat verhogen. De banken hebben zo enorm veel vrije reserves en zo’n aanbod van spaargelden door klanten dat ze geen prikkel hebben om meer rente te gaan vergoeden als de FED de rente verhoogt. De FED ziet dat ook wel en heeft daarom ook maatregelen genomen dat alle geldmarktfondsen de hogere rente van de FED bij renteverhoging kunnen incasseren. Maar er blijven twijfels of de FED voldoende geld weet aan te bieden om de banken te dwingen hogere rentes te vergoeden. (ik denk niet terecht, maar ik zie de twijfel groeien http://johnhcochrane.blogspot.nl/2015/02/liftoff-levers.html en deze man beïnvloedt het denken van de FED).

Ondertussen daalt de rente weer fors in Duitsland. 0,4% voor een tienjaarrente leek al erg weinig, maar vandaag was 0,2% al aan de vele kant. Je ziet niet dat de rente minder begint te dalen op een dag van rentedaling dan dat de rente stijgt op een dag van rentestijging. Bij de huidige rente denk ik dat het renterisico asymmetrisch is, maar je ziet dit dus nog niet. De rente op Portugese staatsleningen is lager dan die op Amerikaanse staatsleningen, terwijl het debiteurenrisico toch heel wat groter is bij Portugese leningen.
Deflatie is niet afgewend, loonstijging lijkt niet meer weggelegd voor millennials zonder promotie.

De economische groei zit gezien de trend van de economic surprises nog steeds in het stramien dat de groei voor het vijfde jaar op rij gaat tegenvallen, alleen de eurozone doet dit jaar nog niet mee. De lage grondstoffenprijzen geven aan dat het niet zo goed gaat met de groei in de wereld.
Kortom er is wel enige aanleiding voor een lage rente. In de jaren dertig was deflatie overigens een reden voor een hogere rente vanwege de dan dalende debiteurenkwaliteit.
De daling van de rente houdt langer aan dan bijna elke rentebear kan volhouden. het is nog erger dan hoe lang irrational exuberance aanhield bij de technologieaandelen. Eind 1996 waren die aandelen al schreeuwend duur, maar pas in 2000 kwam de keer..Bij de rente duurt het nog langer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten