15 februari 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Was er goed nieuws?
Ja natuurlijk
Wapenstilstand Oekraïne kon uit onderhandeld worden
De onderhandelingen met Griekenland verlopen zo gek nog niet, een beetje soepelheid voor de Grieken en wat minder bezuinigingen is niet slecht.
Het winstseizoen in de VS verloopt redelijk, de trend van de afgelopen jaren met 6,5-9% groei van de winsten is prima bij zo'n lage nominale BNP-groei (en veel beter dan de rente aangeeft)

Europa verbaast eindelijk positief qua groei
Wat meer rust op de oliemarkt. Een te ver naar beneden doorschietende olieprijs is niet gunstig, want die moet je over enkele jaren driedubbel en dwars terugbetalen met veel hogere olieprijzen. De ontwikkeling van alternatieve energiebronnen wordt afgeremd.

Volgens Goldman Sachs is de hogere olieproductie in de VS de hoofdschuldige aan de dalende prijzen. Dat is beter dan als het alleen zou zijn veroorzaakt door minder vraag. De productie in de VS zal vedre stijgen in 2015 en met behoorlijke kans ook niet in 2016 afnemen in de VS. Het lagere aantal rigs zegt betrekkelijk weinig over de productie

Maar vooral: de Amerikaanse beurs lijkt terug te zijn op het ‘risk on’ pad. Veilige sectoren als utilities worden in de ban gedaan en cyclische sectoren zijn weer populair. Misschien iets te vroeg geconcludeerd, maar Jeff Miller denkt er zo over en die heeft vaak gelijk. Hij is er nog niet uit of de markt de olieaandelen weer zal omarmen en dat ziet hij als thema van de week (of langer) http://dashofinsight.com/weighing-week-ahead-will-energy-stocks-support-market-breakout/.
De obligatiemarkt en de oliemarkt negeerde het zwakke macro nieuws uit de VS, zag dat als slechts tijdelijk, maar was blij met de meevallende macro in Europa. Rente en olieprijzen stegen dus.

Net een all time high voor de S&P 500 en de Nasdaq begint ook een beetje in de richting te komen. In Europa zitten alleen total return indexen als de DAX dicht bij of op een all time high. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten