4 februari 2015

Nairu, natuurlijke werkloosheid en rente (DB)

De meest gangbare theorie waarom de FED de rente moet gaan verhogen is dat de werkloosheid zo laag aan het worden is in de VS, dat de inflatie welhaast op moet gaan lopen. Om oververhitting te voorkomen moet de FED dan de rente gaan verhogen. Je moet daarmee beginnen voordat de inflatie begint te stijgen, anders ben je te laat en stijgt de inflatie zo veel dat je die alleen maar met een recessie tot aanvaardbare hoogte kunt reduceren.
Dan kijkt men of de werkloosheid boven Nairu, non accelerating inflation rate of unemployment ligt.
Als de werkloosheid onder Nairu komt, dan trapt de FED volgens die theorie op de rem, neemt de punch bowl weg van de te veel feestvierende consument.
Helaas is niet bekend wat Nairu is, het verandert in de tijd. Men maakt daarom aannames, 'educated guesses' wat Nairu zou zijn. De economische onderzoekers bij de FED hebben verhalen geschreven dat nairu wel eens 5,2-5,5% zou kunnen zijn. De FED gouverneurs geloven dit voorlopig en hebben hun schattingen, 'dots' hierop afgestemd.
Maar de markt gelooft er geen snars van. 4,5% ligt meer in de richting en ik denk dat dit klopt. Dan pas ga je denk ik echt betere loonstijgingen zien die de kerninflatie omhoog gaan brengen.
De FED zal waarschijnlijk ook wel gaan roepen dat nairu lager is dan 5,2-5,5%. Men heeft al eerder herroepen onder welke werkloosheid men aan renteverhogingen dacht: bij 6,5%, 6%, 5,35%, nee lager.
Dat betekent dat de 'dots' waarschijnlijk wat omlaag gaan, maar ik denk niet tot de niveaus die de markt nu inprijst.
Het plaatje van Deutsche Bank geeft ongeveer aan wat een en ander voor de korte rente betekent als de markt anders over de hoogte van Nairu gaat denken.
Interessant is dat bij een lagere Nairu een lagere rente op korte termijn hoort en een hogere op lange termijn. De vervlakking van de rente is te ver gegaan als men gelooft dat Nairu lager is. Als men gelooft dat Nairu hoger is dan 4,5%, dan heeft men een veel te lage rente in de rane 0-5 jaar ingeprijsd. Alle secuar stagnation ten spijt, het lijkt toch echt moeilijk met Amerikaanse staatsobligaties rijk te worden in de rest van dit jaar (maar je hebt al een smakelijke +10% te pakken over januari met 30-jaar staatsleningen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten