8 februari 2015

financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het was weer een volatiele week met veel uiteenlopende ontwikkelingen, vaak tegen de trend van het afgelopen half jaar in: de ISM viel tegen, maar daarna herstelde het economische nieuws in de VS enorm plus hogere olieprijzen en daarmee vloog de rente omhoog en outperformde de S&P de andere aandelenmarkten behalve Athene. Vooral energie en financials deden het goed in de VS. De Chinese beurs daalde opnieuw op matig economisch nieuws maar gezien de monetaire verruiming (verlaging van de RRR, reserve requirement ratio) toch curieus.

De olieprijs herstelde op berichten dat het aantal rigs flink was afgenomen, maar op tegenvallende voorraadgroei steeg de olieprijs weer wat. Per saldo behoorlijke stijging van de olieprijs die kennelijk te veel gedaald is.

Ondanks de vele goede argumenten voor secular stagnation in de komende jaren kreeg dit scenario een flinke knauw door de extreem goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt: volgens het Establishment Survey 257.000 groei werkgelegenheid en 147.000 opwaartse herzieningen waardoor het groeipercentage op jaarbasis nu het hoogste is van de 21ste eeuw. De beroepsbevolking groeit ineens sterk, +1 miljoen in één maand (bij 200.0000 bevolkingsgroei VS per maand). Daardoor steeg de werkloosheid 0,1% ondanks de 759.000 nieuwe werknemers volgens het Household Survey. De participatiegraad steeg eindelijk van 62,7 naar 62,9%. Loongroei van 0,5% in één maand. Een en ander was genoeg voor Yellen om aan Hilsenrath door te laten schemeren dat ze er veel voor voelde om al in juni de FED rente te verhogen. De obligatierente was toch al aan het stijgen op de hogere olieprijzen, maar Amerikaanse cijfers over de arbeidsmarkt richtten een verdere ravage aan. Net nu we uit aan het puzzelen waren hoe negatief de rente wel niet zou gaan worden, is de rente gaan stijgen. Joachim Fels beredeneerde dat de reden waarom de rente positief hoort te zijn, we prefereren consumptie nu boven die van morgen, niet meer op hoeft te gaan als je veilig voor je pensioen van morgen wilt sparen en consumptie straks belangrijker vindt dan consumptie nu.
QE zorgde heel vaak voor de nodige rentestijging nadat de markt hier overdreven op had voorgesorteerd en het economisch nieuws begon te verbeteren.
Bij zo veel groei van de werkgelegenheid en slechts 2,6% groei in het viedre kwartaal kon het niet anders dan dat de productiviteitsgroei slecht, negatief was (-1,8%). Daarmee verdedigen de aanhangers van Secular Stagnation zich,  dan hoef je niet op aantrekkende loongroei te rekenen.
Deels komt de tegenvallende productiviteitsgroei door het aantrekken van de laag productieve bouw. Het gaat weer beter met de gezinsvorming, de banken worden weer scheutiger met hypotheken en de nieuwe hypotheekaanvragen stromen weer binnen.

De onderhandelingen met Syriza zijn begonnen. Er is hier veel wellicht overdreven optimisme over. Fels citeerde: Schaüble: “We agreed to disagree.” “We didn’t even agree to disagree, from where I’m standing.Varoufakis in response to Schaüble. 
Begin deze week gaf Tsipras ineens zijn onderhandelingspositie voor een flink deel op door te verklaren dat de Griekse schulden niet hoefden worden afgeschreven. De ECB zag het risico toch nog te groot en besloot tot woede van de Griekse politiek van de week dat Griekse staatsleningen niet meer als onderpand gebruikt konden worden en dat Griekse banken maar moesten lenen op het noodpakket (ELA) van de ECB. Men maakt het zo eenvoudiger dat de Grieken bij China en het bij Syriza+ partner waanzinnig populaire Rusland aankloppen voor steun.


Het winstseizoen verloopt redelijk in de VS, ex Apple zou men er minder gunstig over denken. Je hoort deze week ineens wel van alle kanten dat de winstverwachtingen voor 2015 te veel verlaagd zijn, vooral als de olieprijzen gaan stabiliseren/ wat stijgen. Top down begint men hoger te zitten dan bottom up, wat niet vaak voorkomt.

Initial claims voor werkloosheid bleven onverwacht laag in de VS, het handelstekort liep meer op dan verwacht. Enige indicatoren voor de huizenmarkt lijken te verbeteren zoals gezinsformatie, hypotheekaanvragen en minder strenge banken. De week begon met een tegenvallende ISM manufacturing en ook personal spending was niet goed over december met -0,3%. De ISM non manufacturing (dienstensector) was wel sterk.
De PMI's kwamen in Europa een fractie lager als verwacht. En dat was ook het geval in China en Japan. Non manufacturing was iets beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten