3 februari 2015

demografie VS wijst op weer iets meer groei

Lukas Daalder attendeerde op een stuk van Calculated Risk dat de groei in de VS niet langer 4% was maar 2% door de demografie.http://www.calculatedriskblog.com/2015/02/demographics-and-gdp-2-is-new-4.html
Na de onverwachte val van de groei van de beroepsbevolking in 2013-half 2014 met de nodige problemen daardoor voor de huizenmarkt groeit de beroepsbevolking weer.
De groei in de VS was overigens 3% volgens de wet van Okun, maar bleek wat hoger te zijn in de nodige jaren na de oorlog. 2% nu is wat te laag nu de demografie weer iets verbetert in de VS.
Belangrijk voor de groei van het BNP is overigens vooral (ook voor de groei van de productiviteit) hoe hoog de groei van de kernberoepsbevolking gaat, de 25-54-jarigen.
De grote afzwakking van na 2006 is afgelopen. Dat was een belangrijke reden waarom de groei zo laag bleef in de VS (overigens ook in Europa) tot 2014.Tot 2020 gaat er weer groei zijn van de 25-54-jarigen en dat cijfer kan nog beter worden door immigratie.
Begin jaren 50 was de groei in de VS veel hoger vanwege veel uitgaven voor infrastructuur en defensie. Dat gaat nu niet gebeuren. De overheid was een domper voor de groei na 2009.Nu eindelijk wat minder en daarom, samen met de demografie,  kan er meer groei zijn dan de 2,3% van de afgelopen jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten