21 februari 2015

taper tantrum (2): dadelijk valt economisch nieuws weer mee in VS

De laatste tijd valt het economische nieuws steeds meer tegen vergeleken met de verwachtingen. Overigens gebeurt dit sinds 2010 elk jaar. Na een zonnige kijk aan het begin van het jaar moet men telkens weer inzien dat men maar beter naar de pijpen van Larry Summers Secular Stagnation kan dansen, want de voorspelde groeivoorspelling kwam er vier keer op rij niet.
Deze keer heeft de obligatiemarkt een andere kijk op het economisch nieuws in de VS. En de obligatiemarkt ziet een en ander vaak eerder. Zo erg is het niet en net als in 2013 gaat de rente omhoog, toen heette dat taper tantrum en nu noemt men de stijging (taper) tantrum 2.
De stijging zou dor kunnen gaan totdat het momentum de bovenkant van de range aantikt (de tienjaarsrente staat dan 1,2 keer het gemiddelde van de daar voorafgaande drie maanden)..
Men zit al die tegenvallers bij de recente macrocijfers uit de VS breed uit meten, maar de belangrijkste cijfers, werkgelegenheidsgroei en loongroei vielen mee.
Komende week mag yellen in de Humphrey Hawkins testimony voor senaat en congres uitleggen hoe de FED vindt dat de VS ervoor staat en wat dit betekent voor het monetaire beleid.
Van diverse kanten wordt gesuggereerd dat Yellen te bang is om iets te roepen dat de aandelenmarkt van streek kan brengen. D.w.z. als ze nu zegt dat ze heel lang geduldig wil blijven, dan boort ze de mogelijkheid voor de FED om de rente te verhogen in 2015 de grond in. Dat mag ze niet doen en daarom moet ze verschrikkelijke dingen gaan zeggen zoals dat de werkgelegenheid goed is in de VS en wel eens loonstijging zou kunnen uitlokken en daarmee inflatie.
Walmart gaf al de aftrap met de verhoging van het minimumloon van ongeveer $8 naar $9 per uur en $10 in 2016.
De olieprijs wil maar niet verder onder $50 dalen en dat zorgt voor hogere inflatieverwachtingen.
Yellen moet toch echt senaat en congres gaan voorhouden dat een nog hogere rente dan 0% mogelijk moet worden. Draghi komt natuurlijk niet op zo'n idiote ideeën, maar de FED kon zich in het verleden een onafhankelijke visie permitteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten