7 februari 2015

Werkgelegenheidsgroeirapport bezorgt obligatiemarkt grijzere haren dan die van Yellen

Absoluut verbazend cijfers werden getoond in de maandelijkse rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het hoofdgetal, de werkgelegenheidsgroei van 257.000 over januari volgens het Establishment Survey, was niet veel boven de verwachtingen. De werkloosheid nam zelfs toe van 5,6% naar 5,7%.
Maar de andere  cijfers waren gewoon flabbergasting. De cijfers uit de vorige maanden waren enorm naar boven bijgesteld. 423.000 over november is een hoog cijfer.
Het  Household Survey, het veel kleinere survey waarmee de werkloosheid bepaald wordt, kwam met 759.000 groei van de werkgelegenheid maar ook met een groei van de beroepsbevolking van ruim 1 miljoen in slechts 1 maand. Dat was ongelooflijk. Weg met die verhalen dat de beroepsbevolking krimpt omdat de mensen opgeven naar een baan te zoeken. 1 miljoen! WOW! Ineens zie je legioenen Amerikanen weer geloven dat ze aan werk kunnen komen, ze solliciteren weer. Daaroverheen kwam een bericht dat de loongroei 0,5% zou zijn geweest. En ineens was de daling omgedraaid in een stijging op jaarbasis. Nog niet helemaal overtuigend, maar grote verbetering, doemscenario’s verblekend. Een dag na mijn capitulatie voor het Secular Stagnation scenario was er ineens een bom onder gelegd.
  Hilsenrath rapporteerde dat de rapporten over de werkgelegenheidsgroei (en loongroei) genoeg waren voor de FED om vast te houden aan het scenario van de eerste renteverhoging in juni.
Geen wonder dat de obligatiemarkt totaal overstuur raakte. Eerder in de week ging het al helemaal mis met het scenario van NIRP, negative interest rates program, door de stijgende olieprijzen en nu dit.

We halen steeds Yellen aan als het monstertje dat ineens van haar geloof afvalt dat je een oneindig ruim monetair beleid moet voeren, maar het is Stanley Fischer die de echte bedreiging vormt. Hij zit het comité van financiële stabiliteit voor en gelooft niet in de noodzaak van crisismaatregelen om nu nog de rente op nul te houden. Yellen legt haar oren te luisteren naar deze doder van de grote bullmarktdraak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten