15 februari 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ondanks tegenvallende macrocijfers in de VS kon de S&P een all time high zetten en de rente stijgen. De meevallende groeicijfers in Europa en een hogere olieprijs hielpen (er is op  dagbasis een zwak positief verband met olieprijzen en de beurs).
Ook de Russell2000 zette een all time high, weg is kennelijk het pessimisme over kleine bedrijven in de VS.
Griekenland zette de boel iets minder op scherp, o.a. door te herhalen dat men in de eurozone wil blijven. Een wapenstilstand in Oekraïne is uit onderhandeld, het prestige van Merkel steeg weer ens.

De Eurozone groeide met 0,3% in het vierde kwartaal bij een verwachting van 0,2%. Vooral Duitsland was onverwacht sterk met 0,7%, net als Spanje. Nederland scoorde 0,5%. Alleen Griekenland kromp. Huizenverkopen stegen in Spanje voor het eerst sinds 2010 (al zijn ze nog maar 1/3 van de top).
Zweden voerde een negatieve rente in en begint ook met QE. In Japan kijkt men echter met meer reserve tegen QE aan.
De OECD leading indicators buigen ineens de goede kant op voor de landen in de eurozone, ook in Japan overigens.

In de VS vielen de detailhandelsverkopen tegen, ook exclusief benzine was er net als in december geen groei in januari. De spaarquote vloog hierdoor wel omhoog. Ook de initial claims zwiepten omhoog na de onwaarschijnlijk grote daling in de voorafgaande week. De labour market conditions index waar Yellen zo van houdt daalde van 7,3 naar 4,9. Maar Home Depot zoekt maar liefst 80.000 part time werkers, men verwacht veel van de huizenmarkt in de lente..
Het consumentenvertrouwen(Michigan) daalde behoorlijk, net als de hypotheekaanvragen. Het vertrouwen van het midden- enkleinbedrijf (NFIB) daalde.
Amerika importeert deflatie: na een daling van 1,9% in december daalden de importprijzen 2,8% in januari.

In China daalde CPI inflatie tot 0,8% (door lagere olie- en voedselprijzen), de producentenprijsinflatie daalde 4,3% en het handelsoverschot steeg verder. Geldgroei zwakte iets af, maar nieuwe leningen groeiden krachtig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten