1 februari 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De Amerikaanse beurs was een beetje van slag door wat meer zorgen over de economische groei en winsten. De FED zorgde voor een nog lagere rente. Europa bleef optimistisch, nagenietend van het QE-cadeau van Draghi,  al werden de wolkjes over Griekenland en Oekraïne groter. Stijging van de beurskoersen was er in enkele landen van de Pacific zoals Australië. De olieprijs steeg voor de afwisseling wat aan het eind van de week. Er wordt rigoureus gesneden in het aantal rigs en IS heeft een oogje laten vallen op oliestad Kirkoek.

Het winstseizoen verloopt redelijk in de VS, maar men voorspelt meer last van de sterke dollar en lagere olieprijs in de VS. In Europa waren de winstcijfers redelijk, maar daar zijn juist de verwachtingen iets aan het verbeteren. In Japan zijn de winstcijfers nogal wisselend slechts 54% meldde een winst beter dan verwacht, maar een en ander leverde toch 18% meer winst op dan verwacht. De verwachte winst voor 2015 is flink aan het stijgen in Japan, flink aan het dalen in de VS en in Europa lijkt de dalende trend om te draaien in een stijging.

In Amerika zit men Obama op te stoken om met voorstellen te komen die door beide partijen gesteund kunnen worden, zoals meer uitgaven voor defensie, infrastructuur, handelsbetrekkingen met Azië en repatriëring van winsten uit het buitenland.

De FED meldde dat de economische groei sterk was in de VS, maar dat de inflatie en inflatieverwachtingen toch wel veel daalden. Het buitenland werd voor het eerst duidelijk vermeld als reden om ‘patience’ te hebben. De verwachtingen voor de eerste renteverhoging werden verder naar het eind van het jaar verschoven en Morgan Stanley gaat voor op zijn vroegst maart 2016. JP Morgan ziet nog steeds wel kansen voor een eerste verhoging in juni. Bij een rente van 0,25-0,5% voer je nog steeds een ruim monetair beleid. Alom werd gesuggereerd dat de FED-gouverneurs hun voorspellingen voor de rente, de ‘dots’ zouden gaan verlagen, maar bij dit soort lieden weet je het maar nooit.

Syriza lukte het een regering te vormen. De beurzen namen de eclatante overwinning van Syriza goed op, de Griekse beurs daalde slechts 14% de afgelopen week, terwijl Griekse banken nu toch echt niet meer iets waard zouden horen te zijn.  Dijsselbloem kon uiteraard zijn Griekse collega niet tot inkeer doen komen, Europa zal over de brug moeten komen anders doet Poetin dit net genoeg om de sancties door de Hellenen te laten torpederen. We gaan de Target2 saldi van Griekenland bij de ECB weer beter bestuderen om te zien hoe duur een grexit grapje ons gaat kosten.

Vertrouwde winnaars in het winstseizoen zoals Apple, diverse biotechnamen, autotoeleveranciers en homebuilders.

Het consumentenvertrouwen schiet omhoog in de VS en het lijkt ook wat beter te gaan met de huizenmarkt (Case Shiller huizenprijzen omhoog, langzame verbetering hypotheekverstrekking, maar pending home sales omlaag). Initial claims voor werkloosheid daalden veel, maar dat kwam door de kortere week. Nieuwe orders blijven zeer volatiel, maar deze keer slecht. Dat voedde de angst dat de groei in de VS weer helemaal wegzakt, samen met de slechts 2,6% economische groei in het vierde kwartaal, opgepompt met 4,3% groei consumptie, maar met negatieve invloed 0,4% van overheid (defensie) en netto export -1%. Investeringen vielen tegen. Het was koren op de molen van degenen die uit de olieprijsdaling alleen maar ellende voorspellen.
ECI, employment cost index, steeg als verwacht  0,6% in het vierde kwartaal, iets minder dan de 0,7% uit de vorige kwartalen, maar men was bang dat een nog lagere ECI de cijfers over loondaling zouden bevestigen. Dat viel dus mee..
Economische groei viel iets tegen in het VK. De IFO viel mee. En samen met de bruisende groei van M1 en M2 lijkt dit door te zetten.

Kredietgroei is aan het aantrekken in de VS, maar ook in de eurozone.
De deflatie in de eurozone verergert, nu ook in Duitsand de prijzen harder dalen. Ook de kerninflatie zwakt een pietsje af.
Het vertrouwen van kleine ondernemingen Shoko Chukin daalde onverwachts in Japan.


In Singapore, Denemarken en Rusland verlaagden de centrale banken de rente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten