4 oktober 2015

S&P van onderkant range weer naar bovenkant range

De Amerikaanse beurs wilde niet achteruit op de eigenlijk niet zo heel erg slechte cijfers over de werkgelegenheidsgroei. We zijn een beetje verwend met enorm goede cijfers het afgelopen jaar.
De FED zou de rente nu zeker niet gaan verhogen, zelfs al zei Williams dat hij niet wakker lag van een cijfer tussen 100.000 en 150.000 en toch aan een renteverhoging dacht.
De markt zegt nee tegen de renteverhoging en de FED volgt de markt als een mak lammetje. De FED heeft niets meer te vertellen, aldus een groeiende consensus. De rente blijft nul.
De FED moet dus lef tonen en zo komt Yellen niet over. Summers vindt dat de rente niet verhoogd moet worden. Voorlopig triomfeert zij Secular Stagnation scenario.

Toch ziet een en ander er behoorlijk Goldilocks uit. De consumptie zit in een solide uptrend door de lagere olieprijzen en goede groei van de werkgelegenheid, zowel in de VS als nu ook in diverse Europese landen. De huizenmarkten zijn sterk in het Westen. De grondstoffenproducenten hebben snel gereageerd op de lagere grondstoffenprijzen. Veel verder terugval van de investeringen ligt niet voor de hand.
In China is de veel te hoge groei van de investeringen gestopt, maar de consumptie groeit door, de dienstensector is sterk. Men wakkert de economie aan via ruim monetair beleid en nu door verlaging van de BTW op auto's met 5%. De autoverkopen zullen daar echt op reageren. De vraagschok naar grondstoffen is nu ongeveer wel verwerkt. De val van de productie van machines neemt af, waardoor de groei van de industriële productie niet veel meer hoeft af te zwakken. De huizenmarkten liggen er weer iets minder slecht bij, vooral in de topsteden.

De inflatie blijft te laag, de kerninflatie ook, zij het niet zorgelijk laag voor een belegger.

De indexen voor economische verrassingen laten een nieuwe verslechtering zien voor de VS, maar niet onrustbarend. In de Eurozone blijft het allemaal meevallend gaan. Idem in Japan.
Overheidsbezuinigingen worden minder ernstig. In veel landen denkt men aan extra investeringen in infrastructuur (China voorop natuurlijk, met +25%).
De lagere olieprijzen leiden vertraagd tot Goldilocks, ongeveer zoals gedacht.

Gaan we uitbreken uit de ranges? Misschien nog even geduld, maar een uitbraak naar boven eind oktober/november lijkt goed mogelijk. Summers krijgt niet altijd gelijk..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten