25 oktober 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Geen stapje terug op de beurzen na de toch wel groot aan het wordende koersstijgingen in oktober. Draghi wist voor de zoveelste keer de markt blij te verrassen, de Nederlandse pensioenfondsen verder verarmend. Hints op uitbreiding van QE in december, een nog negatevere rente op vrije reserves van banken en een historie dat het nog meer wordt dan de markt nu denkt, ook al pruttelt Klaas Knot nog zo tegen. Hij staat machteloos tegen het overwicht van de schuldenlanden in de ECB.
De ECB moest wel, anders zou de euro door de 1,15 schieten en zouden chartisten zich nog meer vol gaan laden met euro's. Draghi reageerde met zijn onderhand gebruikelijke shock and owe op het besluit van de FED de rente niet te verhogen in september en als het aan de amrkt/ Brainard/Tarullo ligt gaat het nog een hele tijd duren voor de rente verhoogd wordt. Een renteverhoging van de FED komende week wordt uitgesloten geacht door de markt.
De PBoC verlaagde rente en de reserve requirement ratio voor banken, aangevend dat men die (0,1%) meevallende groei van 6,9% in China niet vertrouwt.
De beurt is nu aan de Bank of Japan, maar daar hanteert men een andere logica (Abe wil geen zwakke yen,de BoJ ziet geen extra kredietgroei door extra QE, maar men moet wel voor extra groei zorgen), waardoor uitbreiding van QE geen uitgemaakte zaak is.

Het winstnieuws was bij enkele grote Amerikaanse technologiebedrijven heel behoorlijk en van negatieve guidance trekt men zich weinig aan: deze is niet erger dan de veel te grote vrees hiervoor.

De flash PMI's waren heel redelijk in Europa en Japan. China is er mee opgehouden dit cijfer te publiceren vanwege de grote negatieve reacties hierop in voorgaande maanden.
De groeiverwachtingen voor het derde kwartaal gaan nog steeds omlaag in de VS en misschien is mijn 1-1,5% te hoog. Een fors voorraadeffect, negatieve bijdrage netto export, dalende olieproductie en daarbij horende investeringen bij een groei van de consumptie van 3% of iets beter.


In de VS is men aan het marchanderen met het schuldenplafond ('debt ceiling') voor de Amerikaanse overheid. Die verhoging moet voor 3 november komen, anders kan de overheid niet meer lenen en aan haar verlichtingen voldoen. De democraten/ Obama willen niets geven en eisen een 'clean bill', zonder voorwaarden om het schuldenplafond te verhogen. Dit lijkt te gaan gebeuren met een kleine ophoging. Paul Ryan wordt de nieuwe 'speaker'van het congres en kan daarna tot een wat zinvoller pakket komen om het schuldenplafond voor ruimere tijd te verhogen. Het is positief dat zo'n zwaargewicht de hondenbaan wil hebben met al die fratsen van de Tea Party.

Het economisch nieuws was vorige week betrekkelijk goed in de VS: extreem lage initial claims voor werkloosheid (dat wijst op doorgaande groei van de werkgelegenheid), sterke cijfers van de huizenmarkt (sentiment huizenbouwers NAHBMI van 61 naar 64, vergunningen iets omlaag, maar housing starts omhoog). Leading indicators daalden vorige maand 0,2% (want beurs omlaag). De Chicago FED national index van 85 surveys werd weer negatief, bevestigend dat groei beneden trend is geweest.

De cijfers uit China bevestigden dat de groei aan het stabiliseren is, niet verder wegvalt vanwege de fiscale en monetaire stimulering. Detailhandelsverkopen +10,5% op jaarbasis, groei industriële productie 6,2% op jaarbasis (was 6,3%), MNI business indicator 55,6 (+4,3).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten