11 oktober 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De notulen van de FED maakten duidelijk dat de FED veel verder af was van een renteverhoging dan gesuggereerd in de interviews na de laatste vergadering. De teerling is geworpen: vanwege financiële stabiliteit kan de FED niet langer zelf de rente bepalen, maar moet men permissie aan de markt vragen. Geen renteverhoging voor maart dus concludeerde de markt en veel minder rentestijging dan de FED tracht in te prijzen via de dots. Het extreem ruime rentebeleid was gered (maar ik sluit niet uit dat de FED de markt gaat verrassen met een renteverhoging in 2015). De dollar verzwakte tegen de euro en de aandelenmarkten reageerden enthousiast. Dat laatste verstoorde een beetje van de pret op de obligatiemarkt. Cyclisch, losers, lagere credit spreads, dat was het winnende thema en hier horen hogere rentes bij en dat maakte de lagere korte rente deels ongedaan.De wall of worry is nog steeds groot, getuige het record aantal shorts op de S&P futures van large speculators een week geleden.

Chartisten zien ineens weer hogere aandelenkoersen gloren. Langer laag blijvende groei zonder recessie is Goldilocks. Ook raakt men er ineens van overtuigd dat men iets te hard van stapel liep met het inprijzen van de ondergang van China en daaruit volgende neergang voor ook het Westen. Het economisch momentum is weer iets terug. 11% omzetstijging golden week is minder dan de 12% van 2014, maar in reële termen zelfs meer. Nog meer Goldilocks dus: laag blijvende groei in China, maar geen hard landing en daarmee doorgaande stijging van de vraag uit China als de voorraadeffecten (horend bij overschatting van de vraag sinds eind 2014) verwerkt zijn en dat lijkt niet ver weg. De grondstoffenprijzen zakten niet verder weg, maar de olieprijs werd ook geholpen door lagere voorraden in de VS en lagere olieproductie aldaar.

Het winstseizoen over het derde kwartaal is geopend. Men vreest voor een nieuwe winstdaling net als het kwartaal ervoor. Ruim 60% lagere winsten van de oliemaatschappijen t.o.v. 2014 en in de meeste andere sectoren niet veel winststijging. Er lijkt een kleine min te resulteren, iets beter dan de -5% van de consensus.

De ISM non manufacturing daalde naar 56,9, nog steeds een goed cijfer dat wijst op economische groei boven trend in de dienstensector in de VS. De handelsbalans verslechterde aanzienlijk over september wijzend op hooguit 1,5% groei in het derde kwartaal, omdat de voorraadbijdrage ook flinke negatief zal zijn. En dat bij stevige groei in de bouw en 4% groei van de consumptie!

Het consumentenkrediet steeg flink en hypotheekaanvragen ook vanwege regelwijziging.

In Frankrijk steeg de diensten PMI iets, in Duitsland was er een kleine daling. Andere Duitse cijfers waren slecht zoals een daling van nieuwe orders en de industriële productie en flinke daling handelsoverschot.
In Japan was er een kleine daling van de diensten PMI.


Er werd grote voortgang gemaakt met de handelsverdragen van Amerika met de Pacific (TPP) en Europa (TTIP). Protectionisten komen woorden tekort hoe slecht het is de vrijhandel te bevorderen. Politici en vakbonden beloven de overeenkomsten te torpederen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten