11 oktober 2015

zijn we uit de startblokken voor de eindejaarsrally

De aandelenbeurs begint goed te herstellen van het Chinagriepje met FED-nasmaak.
We leggen ons er bij neer dat de economische groei weer een beetje tegenvalt (net nu in Nederland er wat euforie uitbrak; we demonstreren onze kansen weg met weg met de vluchtelingen en het handelsverdrag TTIP met Amerika). Maar geen recessie in zicht. Er waren wel wat sombermansen die ineens een recessie zag overwaaien uit China, vooral als de Fed de rente zou laten exploderen naar 0,25%.
Maar gelukkig liet de FED weten een tandeloos monstertje

Dat betekent meer van hetzelfde: een extreem lage rente. Je krijgt heel wat meer dividend dan rente. Dus terug naar die aandelen. Je had het verhaal van de grootste goeroe, beleggingsexpert, dat er een flinke bear markt moest komen. We waren verdoemd. Het verhaal van Icahn. Buitengewoon overtuigend. Dat was kennelijk de contraire ommekeer in de markten.

Men ging ineens de losers kopen. De soorten aandelen die door de grond gegaan waren. Na 1 oktober dus, het kwartaaleinde, net nadat op de balans veel beleggingsfondsen gereinigd waren voor dit soort losers. Hoge bèta aandelen, aandelen Emerging Markets, olie, staalaandelen, Glencore.

 Dat suggereert dat er meer groei aankomt dan we nu horen. Economische trends geven aan dat de cijfers fors tegenvallen, bijna overal, niet alleen in China maar ook in de VS en nu ook in Duitsland. Kennelijk zet dit niet door. Voor China wijst behoorlijk wat hier al op. Ze hebben daar net hun golden week achter de rug, een week waarin fors getocht wordt door de consument. 11% meer dit jaar dan vorig jaar. Slecht vond men dit, vorig jaar was het nog +12,1%. In reële termen zo gek nog niet. Geen ramp voor de wereldhandel. Overal zie je geruststellende ontwikkelingen over een koopbeluste consument die zijn uitgespaarde benzinegeld over de balk aan het gooien is. De voorraadcyclus is zeer negatief op het ogenblik, maximaal negatief kennelijk. Dat drukt nu de groei enorm, de grondstoffenprijzen ook enorm. Dat wordt kennelijk minder erg. Dan kan groei positief verbazen.


De jaarcyclus zegt dat pas na half oktober/eind oktober de aandelenkoersen horen te stijgen. Misschien dat de koersen nog een keer een beetje terug moeten, maar de sterren lijken goed te staan voor een eindejaarsrally, vooral voor de losers.
Chartisten zijn opgetogen dat de koersen meer dan 50% van de daling hebben goed gemaakt en boven het 50-daags gemiddelde noteren. 200 daags blijft misschien even een weerstand
(via http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Current-Market-Snapshot.php)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten