18 oktober 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De verbazingwekkend duifachtige geluiden vanuit de FED (Brainard, Tarullo, Evans uiteraard en in mindere mate Fischer) bracht de kooplust terug op Wall Street. Bovendien vond men dat men de somberheid over China had overdreven en gloort er hoop dat de grondstoffenprijzen aan het uit bodemen zijn.
De FED (vooral Brainard) maakte duidelijk dat de economische omstandigheden bij lange na niet goed genoeg zijn voor een renteverhoging. Er is te veel onzekerheid over groei in het buitenland, de groei van de werkgelegenheid in de VS zwakt af en het deflatiegevaar is veel groter dan het inflatiegevaar. Geen renteverhoging in oktober, december is ook onwaarschijnlijk, maart staat behoorlijk op de tocht en juni gaat waarschijnlijk ook niet lukken, zo concludeert men nu. De Taylor-rule is overboord gekieperd.
Nowotny liet doorschemeren dat de ECB weer in actie moet komen om deflatie te voorkomen (=meer QE).

Het winstseizoen over het derde kwartaal valt een beetje tegen. Walmart was een drama (stijging minimumloon laat winstgroei in 2016 verdwijnen). De winsten zijn minder beter dan de door de ondernemingen altijd te veel naar beneden geprate verwachtingen, de omzetgroei is ronduit tegenvallend.

Het economische nieuws is de laatste tijd tegenvallend. Groeiverwachtingen worden daarom teruggeschroefd. Voor China slechts een beetje. Voor het derde kwartaal verwacht men nu nog maar 1-1,5% groei in de VS (door zeer negatief voorraadgroeieffect en negatieve netto export vooral; consumptie groeit met circa 3,5%). Ook voor de Eurozone verwacht men nu minder groei vanwege de zwakke wereldhandel, minder bijdrage netto export. Japan idem.
Wel zie je meer steun voor het verhaal dat het slechte nieuws over de industriële productie zo ongeveer achter de rug is en er wat betere cijfers zullen gaan komen. Je ziet al enig herstel in Korea en Taiwan, maar de groei van de industriële productie in Emerging Markets blijft gemiddeld even erg zwak (door o.a. Brazilië). 

De industriële.productie kromp in de VS (wel minder dan verwacht) door minder productie mijnbouw en nutsbedrijven. Ook in de eurozone was er hier en daar krimp van de industriële productie. De detailhandelsverkopen groeiden nauwelijks ondanks sterke groei autoverkopen, voornamelijk door gedaalde benzineprijzen. Neerwaartse herziening van de vorige maand maakte een en ander extra zwak.
De Phillyfed was negatief, nieuwe orders zwak. it wijst op een ISM van beneden de 50.
Niet alles viel tegen. Initial claims voor werkloosheid waren record laag op 255.000, het consumentenvertrouwen volgens University of Michigan herstelde goed. Ook het vertrouwen NFIB voor midden - en kleinbedrijven herstelde.
De kerninflatie steeg 0,2%, de totale inflatie was -0,2% en producentenprijzen daalden zelfs 0,5% (kern -0,3%, dat is te laag). In de eurozone daalden de prijzen -0,1% op jaarbasis in september.

In China daalde de import met meer dan 20% (-16% verwacht). Het meeste komt door de lagere grondstoffenprijzen, in volumes steeg de import van ijzererts en koper. Export daalde ook, maar vooral in reële termen was een en ander beter dan verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten