31 oktober 2015

overpeinzingen

Ik ben verrast dat men zo veel betekenis hechte aan de woorden uit het rentebesluit van de FED dat men in december ook over de rente gaat praten. Natuurlijk moest dat zinnetje erin, anders konden ze net zo goed meteen zeggen dat ze de rente nooit meer zouden verhogen. Je moet de optionaliteit open houden voor het geval de economie harder groeit dan verwacht met meer inflatie(dreiging) dan gedacht. De FED kijkt wel vaker wat zo'n extra zinnetje doet in de pers. Als men de uitleg van het moment niet tegenspreekt dan gaat de markt steeds verder peilen of de FED echt bedoelt wat men van een bepaald zinnetje uit het rentebesluit volgens de commentaren zei.
Men maakt nu uit dat zinnetje op dat de FED echt de rente wil verhogen in december. Dan moeten de economische cijfers heel goed zijn, enorme goei van de werkgelegenheid en meer inflatie dan verwacht.
De groei in het derde kwartaal in de VS was maar 1,5%, de Employment Cost Index steeg maar 0,6%, het persoonlijk inkomen slechts 0,1%.
de inflatie van de FED, PCE, ging omlaag en diie was al te laag (laatste cijfertje niet in grafiek)

Het bedrijfsleven zag geen omzetgroei en ziet geen omzetgroei in het komend kwartaal in de VS. De dollar is weer sterker geworden met opnieuw deflatoire druk.

Het is duidelijk dat er minstens drie tegenstemmers zullen zijn bij een renteverhoging. D.w.z. maximaal 7 voorstemmers en we weten dat Yellen eigenlijk ook de rente niet wil verhogen en Dudley ook niet.

Verder zie je dat wel erg veel mensen een beetje winst willen nemen na de koersstijgingen in oktober. De large speculators zitten nog totaal scheef, dus die zouden wel blij zijn met weer even wat dalende koersen. De wall of worry is nog heel erg hoog.  Het gaat niet goed met de winsten en vooral de omzetten, maar toch zie je dat de beurzen heel erg solide aan het stijgen zijn.

De olieprijzen willen nog niet erg omhoog, maar men begint voldoende pessimistisch te worden. Er blijven altijd beleggers die op olie geilen. Dat is permanent kennelijk, totdat er voldoende schone energie komt.
De koersen van oliebedrijven zoals Exxon, met een meevallende winstdaling van slechts 47% zijn bezig met een opmars.

Sam Zell verkocht een deel van zijn appartementen voor $ 5,3 miljard. Sam Zell, de gravedigger, heeft een naam hoog te houden als verkoper op het hoogste punt en kopen vanaf het laagste punt.
Misschien heeft hij deze keer ook gelijk, zo vreest men. Maar Zell is niet zo somber, hij heeft nog 3/4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten