4 oktober 2015

seminar Capital Economics: op naar de Brexit en Grexit, China is niet zo belangrijk

Heel veel verhalen over Europa, een beetje over China en niets, helemaal geen apart verhaal over de VS!
(Ik kan me niet heugen dat bij de vooruitzichten voor groei in de wereld men vrijwel niets zei over de VS)

Bootle heeft boeken geschreven over hoe slecht het met Europa gaat. Eigenlijk is het een soort warm maken voor een Brexit. De euro is een ramp en het sociale stelsel in Europa ook, veel te ruim en niet afgeknepen zoals in het VK de afgelopen jaren gebeurde, waardoor er veel werkgelegenheidsgroei was (niet iedereen vindt dit een zegning en niet iedereen vindt dat in de eurozone het sociale stelsel zo ruim bleef).

De Europese Unie deed het fantastisch in de beginjaren van 1957-1973. In het VK was het een ramp, dat bungelde onderaan in het lijstje van westerse landen qua groei van het BNP. De gemoederen in het VK waren rijp om bij deze succesvolle club EEG te gaan behoren. Na 1973 draaide het ineens om: de groei in het VK was veel beter dan in de EU. In 2017 zal men daarom wel rijp zijn om die club van losers te verlaten. De demografie maakt duidelijk dat die trend niet kan keren: de beroepsbevolking in Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland gaat tientallen procenten krimpen en in het VK niet. Immigratie is een bittere noodzaak voor Duitsland.
Brexit vanwege de lagere kosten in de Europese begroting is onzin, dat gaat hooguit om 10 miljard pond. De EU geeft niet zo veel uit, maar het is slecht besteed geld (veel verkwisting). Hinderlijke bureaucratie. Hogere invoerrechten zal wel meevallen, de City overleeft het ook wel waarschijnlijk, maar wie weet heeft die het meeste last. Brexit lijkt onvermijdelijk.

Het gaat eindelijk goed met de consumptie in Duitsland, maar dit komt vooral door de eenmalige hulp van de lagere olieprijs. Loonstijgingen blijven maar beperkt. Consumptie loopt heel goed aan de leiband van inkomensgroei, ook in Duitsland. Meer inkomen is meer uitgeven voor de hard werkende Duitse bevolking. Meer inkomen betekent echter niet meer uitgeven door het bedrijfsleven. Heel de groei van de export heeft niet geleid tot overdadige investeringen en andere uitgaven. Daarom gaat het niet goed met de productiviteit. Europa is verdoemd, zoals Merkel al gaf. Met 7% van de wereldbevolking heeft men 25% van het BNP en 50% van de sociale (overdrachts)uitgaven. Allemaal onhoudbaar als marktaandeel. Er is duidelijk iets mis met Europa in de ogen van Capital Economics. De euro die zorgt voor handelsoverschotten in de kernlanden en kommer en kwel in de rest. Er is een deflatoire gouden standaard ontstaan à la de jaren 30. Grexit blijft onvermijdelijk. Griekenland is nog steeds niet concurrerend schulden blijven te groot, de bezuinigingen zijn niet op te brengen en dus slechts fantasie.

Meest opvallende uitspraak in mijn ogen: workers spend, businesses don’t!

Verder ook wel: producenten reageerden eerder dan de consument op de lagere grondstoffenprijzen. Dat is niet zoals voorraadcyclus aangeeft, maar zo ging het wel voor wat investeringen in grondstoffen betrof. De investeringen in energie en metalen gingen zo hard omlaag dat het aanvankelijk de stijging van consumptie door lagere olieprijzen meer dan compenseerde.

Door de actualiteit gedwongen had men een kort verhaal over China ingelast. De aandelenbubbel is gebarsten, maar zo’n bubbel was het nu ook weer niet. Er is een harde landing in de industrie (bepaalde delen ervan), maar niet in de dienstensector. De groei is lager dan de officiële cijfers aangeven, maar de klap was eind 2014. Daarna is er nog maar weinig additionele afzwakking geweest en veel verdere afzwakking ligt niet zo voor de hand. Men overdrijft de gevolgen van de afzwakking van de groei in China. 4% groeiafzwakking in China zou de wereldgroei met 0,8% doen verminderen. Een 20% devaluatie van de renminbi zou slechts 1% lagere inflatie in de westerse wereld betekenen. De lagere grondstoffenprijzen zijn een voordeel voor o.a. de consument.


Op het laatst kwam er toch nog een paar slides over de FED. De FED gaat de rente verhogen en meer dan de markt denkt. De dollar blijft daarom sterk. Buiten Amerika maar weinig rentestijging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten