1 november 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

De aandelenbeurzen bewogen nauwelijks op het rentebesluit van de FED en de lage economische groei in het derde kwartaal in de VS (1,5%). De FED liet heel beslist de ruimte open om eventueel de rente te verhogen in december. December is life heet dat in vakjargon. De markt schatte de kans op een renteverhoging in december duidelijk hoger in en op basis daarvan steeg de rente iets. De dollar werd sterker. De goudprijs daalde een beetje en de olieprijzen stegen wat.
Er komt een pauze in de koersbewegingen in november/december net als in 2011, toen er na een beurscorrectie in de zomer ook een sterk herstel in oktober was,  roepen sommigen.


De groei van de consumptie stutte de groei van het Amerikaanse BNP in het derde kwartaal, maar de voorraden drukten de groei met 1,5%. Door de meevallende handelscijfers over september was er vrijwel geen invloed van netto export op de groei.
De FED is data dependent en divers FED leden willen eerst cijfers zien dat de inflatie en loonstijging hoger wordt. Show me. De afgelopen week was er het cijfer van de Personal Consumer Expenditures inflatie waar de FED vooral naar kijkt. De kern PCE daalde van 1,4 naar 1,3%. Bij de loonkosten kijkt men vooral naar de Employment Cost Index, deze was 0,6% omhoog in het derde kwartaal, waardoor de stijging op jaarbasis beneden 2% kwam. Persoonlijk inkomen steeg slechts 0,1% in september. Het consumentenvertrouwen daalde iets. Niet bepaald cijfers die de FED aansporen tot een renteverhoging in december.
De groei van de werkgelegenheid moet dan verbeteren vanaf de 140-150.000 die we de laatste maanden zagen. Initial claims voor werkloosheid zijn de laatste weken zodanig laag, dat betere cijfers voor de groei van de werkgelegenheid mogelijk lijken, al wijzen andere factoren hier niet op.

Er kwam onverwachts een compromis in de VS om het schuldenplafond te verhogen via extra uitgaven aan defensie en uitkeringen van ongeveer $80 miljard in de komende twee jaar. De verwachtingen voor de economische groei in 2016 gaan hierdoor met ongeveer 0,2% omhoog.

In China heeft men de plenumvergaderingen die het politieke beleid voor het komend jaar vaststellen. De eenkindpolitiek werd officieel afgeschaft. Men was niet zo duidelijk over het doelcijfer van economische groei, maar het lijkt 6,5% te zijn.

De Bank of Japan versoepelde het beleid niet extra zoals ze aangegeven hadden, maar door de FED en ECB was er toch hoop ontstaan. De economische groei in Japan was zwak, maar het laatste cijfer van de industriële productiegroei was onverwacht sterk.

Diverse internetaandelen liepen flink op (linkedin, Alibaba, Baidu).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten