18 november 2015

overpeinzingen

De aandelenmarkten hebben tot nog toe nauwelijks gereageerd op de terreuraanslagen. Tot op heden kwamen terreuraanslagen zelden voor en dat is wat de verwachting is gebleven. Nu ineens begint het duidelijk te worden dat aanslagen veel frequenter worden en dat de wereld zich veel meer militaire inspanningen moet gaan getroosten om IS neer te sabelen via een nieuwerwetse kruistocht.

De grondstoffenprijzen zijn met een derde duikeling bezig, ook al zijn er duidelijke tekenen dat de groei in China stabiliseert en de vraag van het Westen aantrekt. De olieproductie van Amerika daalt. Voorraden van bijvoorbeeld koper in China en olieproducten in de VS zijn extreem groot. Diverse deskundigen zoals die van Goldman Sachs zijn ervan overtuigd dat de overproductie nog een hele tijd aanhoudt. Het geloof in hogere olieprijzen is nog steeds groot, al is er geen Albanese meerderheid meer die hogere olieprijzen ziet op periodes van langer dan een jaar. De koersen van olieprijzen zijn verrassend weinig gedaald gezien de daling van de olieprijzen, de stijging van hun credit spreads, de mate waarin ze hun cash aan het verbranden zijn. Vooral de afgelopen week stegen de koersen van de oliemaatschappijen tegen een dalende olieprijs in. Beleggers in de olie ETF's geven de moed maar niet op, hoe erg hun verliezen ook toenemen, ze blijven door kopen om hun prijs te middelen, maar hun verliezen nemen toe. Het zwarte goud heeft zijn magie nog niet verloren. Oliemaatschappijen blijven door produceren, het moeten andere bedrijven zijn die de productie til leggen/ verminderen. Dat is tot overdreven grote prijsdalingen aan het leiden.  Twee maanden geleden was ik heel kort positief op grondstoffen, veranderde de onderweging in mijn modelportefeuille van een kleine onderweging in een kleine overweging, maar eind vorige maand gaf ik de moed weer op, weg met die overweging. Overigens vooral omdat ik meer geloof heb dat aandelen in koers zullen stijgen dan grondstoffen.

De rente heeft me ook verrast. Ineens vielen de economische cijfers in vooral de VS mee, enorme stijging van de werkgelegenheid, goede ISM non manufacturing maar tegenvallende daling van de industriële productie. De FED maakte duidelijk dat men de rente in december ging verhogen. Zelfs een duif als Brainard gaf aan dat het economisch verhaal voor de VS was verbeterd en de zorgen over China waren weggeëbd.
De markt prijst nu voor het eerst in 9 jaar een renteverhoging in voor de komende FED-vergadering. Dat lijkt inderdaad te gaan gebeuren. Een dovish hike, met de belofte de rente slechts zeer weinig te verhogen. Of de geldmarktrente de verhoging van de FED volgt, is onduidelijk. Er zijn te veel vrije reserves van banken en mensen die door de lage rente obligaties te riskant vinden. Ondanks deze twijfel prijst de markt toch een hogere rente in.

De Amerikaanse beurzen stegen vandaag aanzienlijk op de notulen van de FED. Het wordt een dovish hike. Ik schreef eerder dat het 1-0 was voor het 2011 scenario, maar vandaag werd het 1-1 voor de bulls à la de beleggingskaart van de Kondratieffgolf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten