22 november 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Tegen Parijs in, tegen dalende grondstoffenprijzen in, tegen steeds luidere signalen dat de FED de rente gaat verhogen ging de beurs toch behoorlijk omhoog.

Waarom? Misschien door de onderstaande verhalen:
-Draghi en Praet maakten duidelijk dat het de ECB ernst is iets te doen aan de deflatoire druk. De lagere olieprijs is voor een belangrijk deel te wijten aan te lage vraag en daarom hoort er extra monetaire verruiming bij.
-In de VS zijn de Economic Surprises Indices de plus in aan het draaien en daar horen volgens de nodige analisten hogere aandelenkoersen bij. Na een hele periode van tegenvallend economisch nieuws lijkt er nu weer een periode met beter nieuws dan verwacht te komen.
-De seizoeneffecten zijn weer zeer gunstig. Het animo om meer aandelen te kopen bij door Draghi, Kuroda en Yellen gegarandeerde lage lange rentes neemt waarschijnlijk toe.
-De kredietgroei is sterk http://scottgrannis.blogspot.nl/2015/11/bank-lending-still-booming.html 11,6% aan het bedrijfsleven.
-El Niño. De olieprijzen dalen door het warme weer, niet door zwakke economie. Nog nooit was het zo warm in oktober en november in de VS (en hier ook in november).http://www.bloomberg.com/news/features/2015-11-18/heat-records-shatter-as-a-monster-el-nino-gathers-strength Geen wonder dat net managed money record short zit in stookolie (eindelijk) volgens de futures commitment of traders analyse
- Er was een sterke groei van de dividenden over het derde kwartaal, terwijl de cash toch groeide.
-Er was angst dat de koersen van de technologieaandelen flink gingen corrigeren, maar dit keerde (gewoon op basis van oversold).

Het aantal nieuwe in aanbouw genomen aantal huizen daalden 11%, veel meer dan gedacht.
Men kijkt hier doorheen omdat de leading NAHBMI index verbetering aangeeft

http://www.valueplays.net/2015/11/17/housing-continues-to-trend-higher/
De inflatiecijfers in de VS waren als verwacht (-0,2% en kerninflatie +0,2% ten opzichte van september).
De Phillyfed werd weer positief 1,9, beter dan verwacht.  Dat is een leading indicator. Deze stegen 0,6% na twee maanden van 0,1% daling. De industriële productie daalde 0,2%, iets slechter dan verwacht, maar veroorzaakt door het warme weer (nutsbedrijven flink lagere productie en ook lagere productie mining, de rest ging wel).

In Duitsland werd de ZEW Expectations flink positiever en het overschot op de Italiaanse handelsbalans werd groter.
Griekenland kreeg weer enkele miljarden toegeschoven
In Japan kromp het BNP in het derde kwartaal met 0,8%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten