25 november 2015

Ralph Nader leest Yellen de les en Yellen antwoordt

Een van de discussies vandaag was wat je moest opmaken uit het antwoord dat Yellen gaf op de brief van Ralph Nader. Nader behartigt de belangen van allerlei verdrukte groepen. Hij heeft zich vroeger ingespannen om auto's veiliger te maken. Hij was ook eens presidentskandidaat en zorgde daarmee voor de nederlaag van Al Gore tegen George W Bush.

In zijn brief https://blog.nader.org/2015/10/30/an-open-letter-to-chairwoman-yellen-from-the-savers-of-america/ klaagt hij over de lage rente. Hiermee wordt de spaarder groot onrecht gedaan en slechts de rijke belegger in aandelen en de onroerend goed speculant geholpen. Schuldenmakers worden geholpen, spaarders gestraft. Hij zegt beste dear chairwoman (=stomme trut, iets als wat mensen bedoelen als met alle respect iets vreselijks opmerken), ik ben samen met vele spaarders gefrustreerd over de lage rente. U bent besluiteloos, brengt de markt in de war en gaat de rente maar met muizenstapjes verhogen. Zo wordt het nooit wat met de rente. U maakt de rijken rijke en de middenklasse steeds armer Doe niet net alsof de FED onafhankelijk is, u danst naar de pijpen van de bankiers en de politiek. Het congres is hypocriet en is te bang om u te controleren. U misbruikt uw macht en straft de spaarders te veel. U moet met de mattenklopper krijgen van uw man die de Nobelprijs voor de economie gewonnen heeft.

Yellen gaf zowaar een antwoord op de klaagzang van Nader http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-23/yellen-defends-seven-years-of-zero-interest-in-letter-to-nader
http://www.reuters.com/article/2015/11/23/us-usa-fed-yellen-idUSKBN0TC2EB20151123#KAh9GWiWrQKdetBR.97
Ze zei dat ze de rente heel langzaam gaat verhogen. Daardoor stijgt de rente niet zo snel dat je onmiddellijk een recessie krijgt en hoef je niet extra aan de rem te trekken. De eindrente kan dan hoger worden. 
Dat is een kleine afwijking van wat ze tot nu toe geroepen had: eerder beginnen met renteverhogingen stelt de FED in staat de rente langzamer te verhogen hoeft de lange rente minder te stijgen.
Yellen bedoelt dat de lange rente in moet prijzen dat er ondertussen, voor het einde van de looptijd, een recessie komt waarbij de FED de rente dik onder 0% moet brengen . Door de rente langzaam te verhogen hoeft men de rente minder te verlagen als het zo ver is en de start van de recessie kan met een beetje veel geluk nog jaren uitgesteld worden. De eindrente van de FED kan dan hoger worden. De belangen van de rijken gaan voor, want zij creëren banen voor miljoenen Amerikanen. Bek dicht, gefrustreerde spaarder, beleg toch in aandelen.

Ralph Nader heeft in behoorlijk veel zaken gelijk. Een collega van me denkt dat Yellen geantwoord heeft omdat ze bang is voor het Japanscenario als de rente te lang 0 blijft en dat kenbaar wil maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten