8 november 2015

enorme groei werkgelegenheid VS, toch geen stijging participatiegraad

Sinds de PMI's wereldwijd gepubliceerd zijn, is men een beetje aarzelend bezig met de gedachte dat de groei wel eens wat zou kunnen aantrekken in de wereld. Na de vreselijke zomercorrectie op de beurzen was er een Albanese consensus ontstaan dat groei zou gaan tegenvallen. Vooral in China, misschien niet volgens de gepubliceerde cijfers, maar wel volgens de echte cijfers. Brazilië, vreselijk, zet die president toch af. De Russen, die kunnen maar beter thuis blijven.Volkswagen, sjoemel software, weg met Duitse auto's.
En nu dus deze enorme groei van de werkgelegenheid, hoger dan de hoogste voorspelling. natuurlijk niet hoger dan de hoogste voorspelling in een gunstiger scenario dan het basisscenario, maar dat is niet de voorspelling die economen afgeven. die zweren bij het basisscenario.

Goed economisch nieuws was niet slecht voor de beurzen,terwijl rente en dollar wel omhoog schoten.

.Er was ook wat loonstijging, de trend lijkt nu toch wel omhoog. Het verhaal van FED gouverneur Brainard wordt toch wel zwakker. er is nu enige looninflatie te zien, de groei van de werkgelegenheid is toch wel erg hoog, de invloed van China lijkt verwaarloosbaar, nog afgezien van de stabilisatie an de angst over China. een zorg die geschrapt is uit de verklaring van de FED waarom ze te lui waren om in oktober de rente te verhogen.

Calculated Risk blog had het over hoe goed of slecht de groei van de werkgelegenheid was onder diverse presidenten. Dat ligt gevoelig in de VS. Republikeinen zouden beter zijn voor het bedrijfsleven maar voor minder groei van de werkgelegenheid zorgen.
Die groei hangt erg af van demografische factoren en ook van hoe groot de arbeidsmarkt was. In tijden van recessie moeten de lokale overheden bezuinigen en dan is er weinig groei van ambtenaren. Daar had en heeft Obama erg last van.
In de private sector ging het beter onder Obama, maar dan vooral onder de tweede termijn. De termijnen van Bush waren waardeloos, die van Clinton en Reagan 2 heel goed, zelfs Carter was goed (dankzij demografie)
Obama 2 lijkt goed te worden voor de groei van werkgelegenheid in dr private sector.
Maar voor je al te enthousiast wordt, de groei van de werkgelegenheid in % op jaarbasis zwakt toch af. dat is normaal bij de huidige werkloosheid en hoort de FED niet tegen te houden van het nemen van verschrikkelijke beslissingen zoals het verhogen van de rente met 0,25%, waardoor de rente voor de schuldenaren onhoudbaar wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten