11 november 2015

gaat de FED de rente verhogen en is die Draghi wel zo royaal of gelooft men Laubach Williams

Op het ogenblik is een renteverhoging van de FED in december voor ongeveer 70% ingeprijsd. Als dat zo blijft, is de FED wel haast gedwongen de trekker over te halen en de rente verhogen,
http://econbrowser.com/archives/2015/11/what-the-taylor-rules-says
Gouverneur Williams heeft wel losgelaten dat de werkloosheid laag genoeg is voor een renteverhoging, maar zijn eigen berekeningen onlangs nog laat een reële rente zien die zo'n 2% onder nul ligt, d.w.z. geen renteverhoging nodig.
De markt dwingt zijn gelijk af, dus dat moet dan het basisscenario worden, zo maar ineens (vorige week ging ik nog voor 50/50)

Mijn basisscenario:
Draghi komt met wat extra monetaire stimulering. Niet heel veel, want dan gaat de euro erg veel onderuit, maar genoeg om een dovish hike van de FED te forceren.
Die ‘dovish hike’ betekent dat de ‘dots’, de voorspellingen van de FED voor de rente, fors omlaag moeten. Na de eerste renteverhoging gaat men namelijk serieus de renteverhogingen in de jaren erna inprijzen. Dat betekent een rente die boven de ‘dots’ ligt, terwijl we nu al een hele tijd flink beneden de ‘dots’ van de FED lagen. Recentelijk is het verschil weg aan het smelten. De FED is zeer beducht voor het 1994-scenario en moet iets te bieden hebben om de pil van de verhoging te verzachten. Het tempo van de renteverhoging moet lager liggen dan wat de Amerikaanse economie kan hebben.
Financiële stabiliteit eist ook dat de renteverhogingen lager moeten zijn dan de Emerging Markets kunnen hebben.
Om Brainard/Tarullo mee te krijgen zal men wat extra moeten doen om het echt een ‘dovish hike’ te maken. Verlaging ‘dots’ lijkt het gemakkelijkste. Meteen een pauze aankondigen (geen ‘live’ vergadering) zal ook moeten. Aangeven dat de rente bij elke vergadering zowel verhoogd als verlaagd kan worden (‘data dependent’) lijkt ook noodzakelijk.


Het kan ook anders gaan. Draghi kan wellicht geen extra QE en/of verlaging van de rente erdoor gedrukt krijgen begin december. Daarna verhoogt de FED toch met onvoldoende maatregelen om een 1994-scenario te krijgen. Binnen de kortste keren geraken vele Emerging Markets (nog meer) in recessie en allerlei problemen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten